Poljska: Senat usvojio sporni zakon o holokaustu
Aušvic

Poljska: Senat usvojio sporni zakon o holokaustu

Gornji dom poljskog parlamenta usvojio je izmjene zakona kojima se skida odgovornost Poljske i Poljaka za saučesništvo u nacističkim zločinima tokom Drugog svjetskog rata i kojim će se javno pominjanje da su neki Poljaci učestvovali u Holokaustu i pogromima Jevreja kažnjavati kao kleveta.

Za zakon koji je izazvao oštar diplomatski spor Poljske i Izraela i reakcije Stejt departmenta SAD, glasalo je 57 senatora, 23 su bila protiv, dok se dvoje uzdržalo.

Senatori vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda odbili su dalje amandmane opozicije koja je tražila da se u zakonu precizira da je riječ prije svega o borbi protiv izraza "poljski logori smrti" za Aušvic, Treblinku i druge koje su njemački nacisti podigli tokom Drugog svjetskog rata u okupiranoj Poljskoj za Hitlerovo "konačno rješenje jevrejskog pitanja" u gasnim komorama logora.

Taj izraz koriste mediji u Evropi i svijetu da ukažu na geografsku odrednicu gdje su se logori nalazili, ali Poljska sa konzervativcima Jaroslava Kačinjskog na čelu to tumači iskju

čivo kao klevetu i zavjeru da se umanji odgovornost Njemaca za Holokaust i da se saučesništvo prenese na Poljake.

"Moramo da damo svijetu jasan signal da nećemo dozvoliti da Poljsku i dalje vrijeđaju", kazao je jedan od predlagača tih izmjena Zakona o Institutu pamćenja naroda, zamjenik ministra pravde Patrik Jaki.

Izrael je oštro protestovao protiv izmjena zakona, jer dozvoljava samo naučna istraživanja o udjelu nekih Poljaka u pogromima i ubijanju Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, ali kao kleveta bi moglo krivično da se goni to ako o istorijski dokazanim i dokumentovanim masakrima Poljaka nad Jevrejima u selu Jedvabne, ili 1946. godine poslije rata u gradu Kjelce, budu u javnosti govorile preživjele žrtve Holokausta.

Poljski vladajući konzervativci odbili su da unesu objašnjenja i izmjenama preciziraju zakon, jer bi, kako su naveli zvaničnici, izmjene pod pritiskom strane države, Izraela, značile da Poljska nije suverena zemlja.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izmjene zakona označio je za pokušaj Poljske da revidira istoriju, a izraelski Kneset kao odgovor priprema zakon po kome bi kontroverzni poljski zakon značio negiranje Holokausta, što je u Izraelu krivično djelo, prenijeli su poljski mediji.

Stejt department SAD upozorio je Poljsku da novi kontroverzni paragrafi i prijetnja kaznom od tri godine zatvora guše slobodu govora i sprečavaju debatu o istorijskim događajima.

"Svi moramo da vodimo računa o tome da ne sprečavamo debatu o Holokaustu", upozorio je Stejt department i naglasio da takva politika poljskih vlasti može imati posljedice po odnose sa drugim važnim saveznikom SAD, Izraelom.Paradoksalno, želja poljske stranke Pravo i Pravda da eliminiše iz medija i javnog prostora izraz "poljski logori smrti", donijela je na internetu upravo suprotno i sada se priča samo o poljskim logorima smrti dok se minimalno pominju njemački logori kada je riječ o Aušvicu.

"Pitanje je da li je vrijedjelo počinjati to samo da bi se 30 miliona puta na internetu upotrebio izraz poljski logori smrti. Da je Poljska angažovala uglednu američku advokatsku kancelariju koja bi masovno tužila razne redakcije i uspjela bi da pobijedi u nekom od tih suđenja, to bi bilo efikasnije nego da se u naše zakone za to unosi zatvorska kazna", kazao je televiziji Polsat politikolog Antoni Dudek.

Zakon koji je izazvao oštre reakcije ne samo Tel Aviva već i zvaničnog Kijeva, stupiće na snagu čim ga potpiše predsjednik Poljske Andžej Duda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.