Potpisan Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije
Foto: MOD

Bošković zadovoljan saradnjom sa Slovenijom

Potpisan Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije

Sporazumi o vojno-tehničkoj saradnji i o ustupanju informacionog sistema SKEV potpisali su danas predstavnici ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije.

Ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, sastao se danas na Brdu kod Kranja sa ministarkom odbrane Slovenije, Andrejom Katič.

Bošković je rekao da je zadovoljan sadržajnom bilateralnom saradnjom, koja se konstantno unapređuje razmjenom iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i u okviru regionalnih inicijativa.

"On je ukazao na značaj priključenja zemalja Zapadnog Balkana Sjevernoatlantskoj Alijansi, kao najboljoj garanciji mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope", navodi se u saopštenju.

Katič je naglasila da Crna Gora može računati na Sloveniju kao pouzdanog partnera u svim oblastima i da je današnji susret odlična prilika za definisanje smjerova daljeg intenziviranja saradnje.

Saopšteno je da su predstavnici ministarstava odbrane Crne Gore i Slovenije potpisali sporazume o vojno-tehničkoj saradnji i ustupanju informacionog sistema SKEV.

Katič je ocijenila da će Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji dodatno unaprijediti bilateralne odnose u oblasti materijalnih resursa, dok se Bošković zahvalio Ministarstvu odbrane Slovenije na ustupanju softvera za automatizovano praćenje stanja i protoka materijalnih sredstava.

Bošković se sastao u Ljubljani sa predsjednikom Slovenije, Borutom Pahorom i u razgovoru je istaknuta dobra saradnja dvije države u sektoru odbrane.

Pahor je čestitao Crnoj Gori na značajnim uspjesima u ispunjavanju spoljnopolitičkih ciljeva, ukazujući da je ta država pozitivan primjer na Zapadnom Balkanu, kako u procesu evroatlantskih, tako i evropskih integracija.

On je apostrofirao da će Slovenija nastaviti da bude pouzdan saveznik Crne Gore na njenom putu ka Evropskoj Uniji.

"Cilj posjete Boškovića Sloveniji je dalje unapređenje odnosa dvije zemlje, NATO saveznice, u oblasti odbrane, kao i upoznavanje sa slovenačkim iskustvom na planu zaštite vazdušnog prostora", kaže se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.