Slaba vidljivost i otvorenost web sajta razlog lošeg plasmana UCG
UCG

Slaba vidljivost i otvorenost web sajta razlog lošeg plasmana UCG

Slaba “vidljivosti“ i “otvorenosti“ web sajta Univerziteta Crne Gore razlog je što je ta obrazovna ustanova pala na Vebometriks rang listi svjetskih univerziteta, navode u UCG.

Ističu da se Univerzitet Crne Gore već duži niz godina nalazi među 10 odsto svjetskih univerziteta u Webometrics-ovoj kategoriji “izvrsnost“ (Excellence) koja se odnosi na objavljivanje i citiranost naučnih radova.

“Prema najnovijim rezultatima rangiranja, koji su dostupni od januara 2018. godine, Univerzitet Crne Gore je zadržao vrlo približnu poziciju u odnosu na ranije izvještaje (svrstava se približno među 2000 od preko 27 hiljada svjetskih univerziteta o kojima su prikupljani podaci), navode u ovoj obrazovnoj ustanovi”, ističu u UCG.

Prema njihovim riječima, na ukupan plasman Univerziteta Crne Gore, koji po posljednjem izvještaju iznosi 3.380 pozicija na Webometrics-u, uticao je slabiji plasman u kategorijama koje se odnose na “vidljivost“ i “otvorenost“ u smislu prisustva sadržaja i elektronskih dokumenata na web-u.

“Generalno govoreći, pozicija univerziteta na Webometrics-u se u najznačajnijem dijelu odnosi na prisustvo na web-u u smislu obima i kvaliteta elektronskih dokumenata na web stranici univerziteta i organizacionih jedinica”, ističu u UCG.

U tom pogledu, dodaju oni, puštanje u rad novog integrisanog web portala uzrokovalo je tehničke promjene kao posljedicu izmjene postojeće infrastrukture koju pretraživači korišćeni od strane Webometrics-a nijesu mogli prepoznati.

“U trenutku kada je postavljen novi sajt UCG, Google i ostali pretraživači nisu imali dovoljno informacija o njemu, a brojni dokumenti koji su se nalazili na ranijim sajtovima organizacionih jedinica i koji su bili veoma aktraktivni su uklanjani često iz neobjašnjivih razloga”, objašnjavaju u UCG.

“Sa datog grafika se može primijetiti da od oktobra mjeseca do danas bilježimo konstantno rastući trend u pozicioniranju, ali da smo od jula do oktobra mjeseca imali značajan pad koji je rezultirao gorim plasmanom. Naime, novi sajt je zvanično aktiviran sredinom juna 2017. godine i gotovo cijela četiri mjeseca sve do oktobra 2017 godine, služio je samo za objavljivanje dnevnih vijesti kojih je bilo prilično u tom periodu, ali bez akademskih sadržaja i relevantnih elektronskih dokumenata, nastavnih materijala i slično”, ističu u UCG.

Jasno poručuji da će tim Univerziteta Crne Gore u saradnji sa univerzitetskim jedinicama intenzivno raditi na povećanju “vidljivosti“ i “otvorenosti“ web sajta Univerziteta Crne Gore, kroz povećanje broja elektronskih dokumenata na našem i engleskom jeziku, nastavnog materijala, naučnih radova, te modifikacijom i razvojem bolje funkcionalnosti web sajta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.