BP sa Žurićem na čelu postalo urbanije i funkcionalnije mjesto za život
Aleksandar Žurić, foto:Kodex

Uloženo 200 miliona

BP sa Žurićem na čelu postalo urbanije i funkcionalnije mjesto za život

Lokalni parlament danas je usvojio Izvještaj o radu predsjednika Opštine Bijelo Polje i ostvarivanju funkcija lokalne samouprave za 2017 godinu . Parlament je danas konstatovao prestanak mandata predsjednika opštine Aleksandra Žurića koji je prethodno podnio ostavku na tu funkciju.

Izvještaj o radu predsjednika opštine i organa lokalne uprave je usvojen sa 22 glasa za, bez glasova protiv, dok je 10 odbornika bilo uzdržano.

Žurić je istakao da to što nije bilo glasova protiv najbolje pokazuje kako se radilo prethodnih godina i dodao da je po tome bjelopoljska uprava jedinstvena  u regionu.

“Dakle jedan konsenzus karakteriše Bijelo Polje u stavovima, ciljevima, razvojnim projektima  za dobrobit  svih naših građana bez obzira na razlike u polemikama, diskusijama i mišljenjima. To je nešto što me čini ponosnim i pokazuje konstatovanje onih stvari koje smo radili tokom proteklih godina u protekla dva mandata”, kazao je Žurić.

Podsjetio je da je tokom 7 godina koliko je bio na čelu Bijelog Polja  investirano oko 200 miliona eura.

Sa njegovom ocjenom da su višemilionske investicije u protekla dva mandata promijenile izgled grada i učinile ga u svakom smislu urbanijim i funkcionalnijim mjestom za život, saglasili su se i odbornici tokom diskusije.

Žurić je izdvojio neke od najznačanih projekata:

“Obilaznica, regionalni put prema Pljevljima, nova željeznička infrastruktura na teritoriji naše opštine, moderan Dom za brigu o starima, impozantan novi Dom zdravlja, rekonstruisano odjeljenje  gradske bolnice, avangardni objekti gradskih vrtića, gradska tržnica, nova gradska parking garaža, najsavremeniji granični prelaz Dobrakovo, unikatan gradski most, mostovi na Ribarevinama i Strojtanici sa pratećim saobraćajnicama, stambeno poslovni kompleks u Nikoljcu, stambeni objekti na Ribarevinama, gradska kapela i niz prigradskih i seoskih objekata iste namjene. Izgrađen je novi i rekonstruisan postojeći  objekat za djecu sa posebnim potrebama, nova zgrada opštinskog Crvenog krsta, gradska čitaona, novi Spomen park i Park pjesnika, novo izvorište za snabdijevanje grada vodom i značajni novi prigradski i seoski vodovodi, elektroenergetski objekti, objekti novih škola i brojne rekonstrukcije postojećih, asfaltiranje, nasipanje, probijanje puteva u prigradskim i seoskim naseljima. Jedan od najzahtjevnijih projekata je izgradnja gradskog kolektora u partnerstvu sa Evropskom komisijom, izgradnja rasvjete na obilaznici, nova sala Skupštine opštine, početak novog objekta škole Dušan Korać sa objektom Muzičke škole. Trećeg januara smo svečano otvorili rekonstruisani gradski trg, a konačan izgled gradsko jezgro će dobiti poslije rekonstrukcije fasada i nakon postavljanja nove dekorativne i  gradske rasvjete za šta su tenderi  i projekat već pripremljeni. Započeti su radovi na izgradnji mosta Sutivan-Njegnjevo, a otvoren je i most u Ravnoj Rijeci koji nas direktno spaja sa srcem bjelopoljske strane Bjelasice na kojoj je već odrađeno mnogo posla. Na rijeci Bistrici u Majstorovini otvorena je 7 milion eura vrijedna hidroelektrana. ”.

Pored toga, podsjetio je da je uveden sanacioni plan za stabilizaciji lokalnih finansija, urađena je racionalizacija lokalne uprave i svih drugih troškova,  započeti su strateški  razvojni projekti  i najkrupnije infrastrukturni projekti u novijoj istoriji Bijelog Polja od kojih su neki završeni.

“To jedna dobra ocjena rada lokalne uprave u jednom objektivno rečeno teškom vremenu globalne ekonomske krize i problema sa kojima je sjever snažnije suočen nego ostatak Crne Gore a to su  migracije i nezaposlenost. Trudili smo se da kroz te projekte spremni dočekamo one efekte koji se očekuju od najznačajnijeg projekta za sjever a to je izgradnja autoputa “, kazao je Žurić.

Nakon 7 godina kaže da je ponosan što je rođen u Bijelom Polju a još ponosniji  što je radio sa mudrim, sposobnim i vrijednim ljudima. Žurić nije želio da govori o daljem angažmanu navodeći da će o tome odlučiti Predsjedništvo DPSa.

Neki od bliskih saradnika su njegovo obraćanje ispratili sa suzama u očima što govori u prilog ocjeni predsjednika Skupštine Džemala Ljuškovića koji je kazao da je bilo zadovoljstvo raditi za Žurićem i sada već bivšim potpredsjednicima.

Ljušković je kazao da je Žurić naslijedio hipoteku bliže i dalje prošlosti sa kojom se nosio na izuzetno kvalitetan način i sa optimizmom samo njemu svojstvenim. Osim toga, kako je rekao, Žurić je imao realan pristup problemima što je uz dobru informisanost temelj za donošenje kvalitetnih odluka.

Ljušković je u svom stilu, prožetim humorom, kazao da je ekipa na čelu sa Žurićem stigla najdalje u osvajanju Bjelasice i najdublje ušla u Đalovića pećinu.

U ime SO, Ljušković se Žuriću zahvalio na izuzetnoj saradnji i poželio mu uspjeh u daljem radu.

Odbornici SO danas su većinom glasova usvojili i predloge odluka o pristupanju izradi Statuta Opštine i Poslovnika Skupštine Opštine, Odluke o prenosu prava na raspolaganja na nepokretnosti Eparhiji Budimljansko-Nikšićkoj I formiranju radnih grupa za praćenje realizacije projekata Đalovića pećina i Bjelasica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.