Crna Gora primjer dostizanja standarda na putu prema EU
Foto: MEP

Snažna podrška bugarskog predsjedništva

Crna Gora primjer dostizanja standarda na putu prema EU

Crna Gora kao predvodnik procesa integracije odličan je primjer u dostizanju standarda na putu prema EU, ocijenjeno je tokom ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića Sofiji.

On je u razgovoru s bugarskom ministricom za predsjedništvo EU Ljiljanom Pavlovom, zahvalio na kontinuiranoj podršci Bugarske napredovanju Crne Gore u pregovaračkom procesu.

Istakao je da vraćanje politike proširenja među prioritete predsjedavanja Unijom predstavlja značajan doprinos intenziviranju reformskih procesa u državama Zapadnog Balkana.

On je sagovornicu upoznao s namjerom Crne Gore da i tokom bugarskog predsjedništva EU nastavi s dobrom dinamikom u pregovorima, i tokom ove godine otvori i preostala tri poglavlja iz pregovaračkog procesa.

U tom kontekstu je potcrtao snažnu posvećenost i odlučnost Vlade da finalizuje započete obaveze, naglasivši da su temeljne reforme i kvalitetna priprema države za članstvo važniji od brzine pristupanja Uniji.

Pavlova je istakla privrženost Bugarske proširenju EU na Zapadni Balkan, što je potvrđeno i Programom prioriteta za prvih pola godine 2018.

Ukazala je da se tokom pristupanja EU ne treba fokusirati samo na pregovarački proces i otvaranje poglavlja, nego i na konkretne infrastrukturne i energetske projekte od kojih će građani imati koristi i koji će približiti Zapadni Balkan Uniji i evropskim standardima u svim oblastima.

Ministar Pejović je tokom posjete Sofiji razgovarao i s potpredsjednicom Vlade za sudsku reformu i ministricom vanjskih poslova Ekaterinom Zaharijevom.

Ona mu je prenijela zainteresovanost bugarske strane za pružanje ekspertske i tehničke podrške u više poglavlja i izrazila očekivanje da će naša država, uz nastavak sprovođenja reformi, biti spremna za skoro pridruživanje evropskoj familiji.

Poručila je da će Bugarska tokom šestomjesečnog predsjedništva biti posvećena komunikaciji sa zemljama regiona, u cilju razmjene iskustva i ubrzanja njihove integracije u EU, čemu će naročito doprinijeti održavanje Samita između lidera država članica EU u maju u Sofiji.

Na sastanku s predsjednikom Odbora za evropske poslove Parlamenta Bugarske Kristijanom Vigeninom je izraženo očekivanje da će nastavak reformi i odlični rezultati koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu osigurati da naša država bude sljedeća članica EU.

Crna Gora će, kako je istaknuto, na tom putu imati podršku Bugarske u svim oblastima u kojima za to postoji potreba. Takođe su razmijenjena mišljenja u vezi s korištenjem evropskih strukturnih i kohezijskih fondova EU, kao i pretpristupne podrške.  

Ministar Pejović je imao sastanke i sa šeficom kabineta bugarskog premijera Bojka Borisova, Rumjanom Bačvarovom i predsjednicom Panevropske unije Gerganom Pasi.

Održao je i predavanje ne Diplomatskoj akademiji Ministarstva inostranih poslova Bugarske na temu napredovanja Crne Gore prema članstvu u EU i očekivanjima od bugarskog predsjedništva.

Sastancima su prisustvovali ambasadorka Crne Gore u Bugarskoj Snežana Radović i ambasador Bugarske u Crnoj Gori Mladen Črvenjakov.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.