Rmuš o beranskom turizmu: Kontradiktorno je što Beranci okruženi planinama ne znaju skijati
Foto: Demokrate

Grad raspolaže velikim potencijalom za razvoj turizma

Rmuš o beranskom turizmu: Kontradiktorno je što Beranci okruženi planinama ne znaju skijati

Berane je grad koji raspolaže velikim potencijalom za razvoj turizma, međutim, u ovom gradu turizam je nedovoljno razvijen, a svjesni smo da je stanje tako loše samo usljed loše organizacije, neplaniranja i usmjeravanja male količine sredstava u razvoj turizma, kazao je Milun Rmuš, kandidat Demokrata za odbornika u SO Berane.

Opština Berane je, kako kaže Rmuš, zahvaljujući očuvanoj životnoj sredini i bogatom kulturnom nasljeđu posebno pogodna za razvoj seoskog turizma.

“U Lubnicama imamo primjer bavljenja seoskim turizmom, ali mi se nećemo zaustaviti na tome. Demokrate će dio sredstava usmjeriti na adaptaciju imanja i porodičnih kuća i u drugim beranskim selima koja imaju veliki potencijal. Ono što ćemo sprovesti kako bismo bili uspješni je obrazovanje seoskih domaćina za bavljenje ovom djelatnošću, standardizacija usluga, kao i ulaganje u očuvanje i zaštitu životne sredine. Na taj način ćemo domaćim i stranim turistima promovisati naša sela, tradicionalnu hranu, bogatu floru i faunu i prirodu na kojoj nam mnoge zemlje mogu pozavidjeti”, navodi se u saopštenju.

Rmuš napominje da je za razvoj  turizma  bitno učešće turističke organizacije na međunarodnim sajmovima, pri čemu će, kako dodaje, ponudu predstaviti u svijetu različitim oblicima reklamiranja - flajerima, prospektima, reklamama.

“Jasno je da seoski i drugi vidovi turizma predstavljaju značajan vid revitalizacije beranskih sela, ne samo sada, već i prije pet, a i prije deset godina. Samo je bilo potrebno napraviti dobar plan funkcionisanja i usmjeriti sredstva tamo gdje su i namijenjena”, kaže on.

Napominje da će Demokrate unaprijediti  zimski i kulturni turizam.

“Pored Žabljaka, Kolašina, Rožaja, i u Beranama imamo planine pogodne za ski staze, ali razlika je u tome što one predstavljaju neiskorišćeni potencijal. Još uvijek nemamo skijaške staze kojima se možemo pohvaliti, gdje će dolaziti turisti iz države i regiona i gdje ćemo organizovati školu skijanja za osnovce iz našeg grada”, kaže Rmuš.

Smatra da je neobično to što veliki procenat građana Berana ne zna skijati, a okruženi smo planinama na sjeveru Crne Gore.

“Takvu kontradiktornost imamo zato što Vladi Crne Gore nije bilo interesantno da izdvoji sredstva koja će se usmjeriti na osposobljavanje makar ski staze na našim Lokvama. Takođe, usmjeravanje sredstava zaostaje i za obnavljanje vjerskih objekata i rekonstrukciju spomenika kulture koji naš grad čine privlačnim i za razvoj kulturnog turizma”, poručuje na kraju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.