CEMI: Potrebno sprovoditi više finansijskih istraga
Foto: PR centar

Borba protiv organizovanog kriminala

CEMI: Potrebno sprovoditi više finansijskih istraga

U Crnoj Gori je potrebno sprovoditi više finansijskih istraga, a od oktobra do decembra prošle godine, u predmetima korupcije, pokrenuto ih je 17 protiv fizičkih lica i deset protiv pravnih, saopšteno je na okruglom stolu Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Okrugli sto „Finansijske istrage u borbi protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori – izazovi i prepreke“, organizovan je u okviru projekta „Jačanje kapaciteta istrage i krivičnog gonjenja u zemljama Zapadnog Balkana – finansijske istrage kao sredstvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije„ koji CeMI sprovodi u partnerstvu sa „Transparentnost Srbija“ u „Asocijacijom za demokratske inicijative Sarajevo“, a koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije.

Generalna direktorka Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Crne Gore i šefica radne grupe za poglavlje 23,  Marijana Laković-Drašković,ocijenila je da je Crna Gora, u procesu reforme pravosuđa stvorila uslove za oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću, definisala postupak oduzimanja imovinske koristi, kao i, kako je dodala, postupanje državnih organa i upravljanje oduzetom imovinom.

Ona smatra da je ostvaren napredak u jačanju pravnog, regulatornog i institucionlanog okvira, ali da, kako je dodala, postoji preporuka da je potrebno povećati kapacitet za vršenje finansijskih istraga.

“Kada su u pitanju predmeti korupcije, u periodu oktobar-decembar 2017. godine, imamo pokrenutu finansijsku istragu protiv 17 fizičkih i deset pravnih lica, dok je u jednom predmetu donijeta naredba o proširenju finansijske istrage protiv 11 fizičkih lica”, navela je Laković-Drašković.

Kada su u pitanju predmeti organizovanog kriminala, kako je rekla, u periodu od oktobra do decembra prošle godine, pokrenuto je 18 finansijskih istraga protiv 111 lica, od čega je 14 pravnih.

27591554102087561937006841794178541n

Foto: PR centar

Laković-Drašković je ocijenila da saradnja između svih učesnika u postupku finansijskih istraga mora biti na većem nivou i brža.

Istraživačica na projektu, Jelena Đurišić, kazala je da je u budućem periodu neophodno jačati kadrovske kapacitete Specijalnog odjeljenja Višeg suda, kao i Specijalnog državnog tužilaštva.

„Takođe je neohodno predvidjeti više službenika za rad u Specijalnom policijskom odjeljenju, koje sada broji 20 policajaca“, navela je Đurišić.

Ona smatra da je neophodno, što prije, formirati Centralni ili Nacionalni sistem, a do uspostavljanja takvog sisteme potrebno je, kako je kazala, razmisliti da se istražiteljima omogući direktan pristup postojećim bazama, kako bi se u kraćem vremenskom roku i uz izbjegavanje „curenja informacija“ došlo do uspješnijeg sprovođenje finansijskih istraga.

„Ovom pitanju, naravno, neohodno je prići veoma studiozno i tako osjetljiva, pravna pitanja detaljno regulisati zakonskom regulativom, kako bi se spriječile sve eventualne zlouporebe do kojih bi moglo doći“, navela je Đurišić.

U narednom periodu je, kako smatra, potrebno sprovoditi više finansijskih istraga, a neophodno ih je sprovoditi i proaktivno.

Prema njenim riječima, za uspješnu borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca neophodna je „sinhronizovana borba“ svih državnih organa, sudova, užilaštava, policije.

Državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, Miloš Šoškić, objasnio je da je osnovni cilj izvršilaca krivičnih djela sticanje imovinske koristi, pa zbog toga, kako je rekao, krivična sankcija ili zatvor za njih predstavlja samo rizik poslovanja.

Više državno tužilaštvo u Podgorici je, kako je kazao, prepoznalo da treba ozbiljnije da se bavi Zakonom o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i godišnjim rasporedom poslova za ovu godinu je određena specijalizacija prema kojoj se, kako je rekao, jedan državni tužilac bavi samo finansijskim istragama.

Šoškić je objasnio da Zakon daje dobro rješenje da policija može samoinicijativno, ne samo po nalogu tužioca, da preduzima mjere i radnje za otkrivanje i identifikovanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, kazao je da je cilj da se finansijske istrage koriste češće, na valjan način i da su rezultati za društvo mnogo veći.

“Tu mislim, prije svega, da kriminalci budu obeshrabreni da vrše kriminalna djela. A kada im spriječite mogućnost prihodovanja i zadržavanja koristi od kriminalnih radnji, onda je to, na neki način, obeshrabrujući faktor”, pojasnio je Vujović.

U okviru projekta će, kako je najavio, biti organizovana posjeta holandskim institucijama, zbog toga što je Holandija, kako je rekao, prepoznata kao zemlja koja dosta efiksano sprovodi finansijske istrage.

Predstavnik Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Grupa za sprovođenje finansijskih istraga i suzbijanje krivičnih djela pranje novca i finansijskog kriminala, Stevo Janković, smatra da su finansijske istrage koristan alat, ali da broj sprovedenih finansijskih istraga, nije zadovoljavajući.

Izvor: PR centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.