Potpisan sporazum: Više mogućnosti za učenje francuskog jezika
Foto: Gov.me

Podrška izučavanju francuskog jezika u Crnoj Gori

Potpisan sporazum: Više mogućnosti za učenje francuskog jezika

Ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktorica za kontinentalnu Evropu u Ministarstvu za Evropu i inostrane poslove Republike Francuske Florans Manžen sastali su se danas u prostorijama Ministarstva prosvjete gdje su potpisali Administarativni sporazum za promovisanje i podršku izučavanju francuskog jezika u Crnoj Gori.

Sporazumom je predviđen set aktivnosti sa ciljem promocije francuskog jezika u sklopu nastavnih i vannastavnih aktivnosti, obuke nastavnika, povećanja mobilnosti učenika i studenata i bolja univerzitetska saradnja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Nakon potpisivanja Sporazuma ministar Šehović je naglasio da je riječ važnom i sadržajnom sporazumu kojim se Crna Gora obavezala da će intenzivno promovisati francuski jezik kao jedan od radnih jezika Evropske unije.

GetImage

Kao važne segmente Sporazuma, Šehović je naglasio poboljšanje kvaliteta nastave kroz kontinuiranu obuku nastavnika francuskog jezika u osnovnim i srednjim školama, kao i nastojanje uvođenja diplome o poznavanju francuskog jezika kao stranog jezika, odnosno školski DELF.

Takođe, on je objasnio da se dio Sporazuma odnosi na podsticanje saradnje između francuskih i crnogorskih univerziteta kroz pružanje podrške razvoju studijskog programa za Francuski jezik i književnost na Univerzitetu Crne Gore, i dodao da je dogovoreno i podsticanje vannastavnih aktivnosti koje su takođe od značaja za kvalitetno učenje jezika. 

Ministar je zaključio da je ovaj sporazum samo jedan od koraka koje Ministarstvo preduzima kada je u pitanju izučavanje stranih jezika koje predstavlja jednan od prioriteta na putu integracije u društvo razvijenih evropskih država. 

GetImage1

Manžen je istakla da se Sporazumom stavlja pečat na odličnu saradnju dvije zemlje, čija će realizacija ohrabriti i podstaći na učenje francuskog jezika. Ona je izrazila zahvalnost Crnoj Gori ocijenjujući sporazum zahtjevnim za našu zemlju zbog preuzimanja dužnosti da snosi troškove puta studentima i učenicima koji budu dobili stipendiju za nastavak školovanja u Francuskoj.

Ona je ocijenila da će primjena Sporazuma otvoriti novu fazu u univerzitetskoj saradnji i direktno uticati na povećanje broja učenika i studenata koji će izučavati francuski jezik.

Potpisivanju Sporazuma prethodio je sastanak na kojem su se sagovornici saglasili da je saradnja Crne Gore i Francuske tradicionalno dobra, te da će pojačano promovisanje francuskog jezika, književnosti i kulture dodatno učvrstiti veze između dvije zemlje. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.