Na proizvodima od mlijeka, žitarica, mesa istaknute lažne tvrdnje o zdravlju
Ilustracija

Na proizvodima od mlijeka, žitarica, mesa istaknute lažne tvrdnje o zdravlju

Na mnogim proizvodima od mlijeka, žitarica, ali i mesa u Crnoj Gori istaknute su tvrdnje koje nijesu autorizovane, kazala je predstavnica litvanskog Instituta Zita Čeponite i dodala za DN da je zbog toga potrebno usvojiti zakone i preporuke EU. Nadležni organi, pak, najavljuju da će do kraja godine početi primjena Uredbe koja će detaljno urediti ovu oblast, a za lažne informacije biće predviđene kazne od 500 do 2.000 eura.

Na deklaracijama pojedinih proizvoda na tržištu u Crnoj Gori nalaze se informacije za koje ne postoji utemeljen dokaz, kazala je predstavnica litvanskog potrošačkog Instituta Zita Čeponite, predstavljajući rezultate istraživanja o deklaracijama proizvoda na crnogorskom tržištu.

Ona je na konferenciji pod nazivom “Jačanje potrošačkih organizacija u Crnoj Gori, u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane” kazala da je cilj sprovedenog istraživanja bio da se ispitaju zdravstvene i nutritivne vrijednosti na deklaracijama, odnosno tačnost tvrdnji koje bi mogle da dovedu u zabludu potrošače. Ispitivanje je vršeno na mlijeku, mlječnim proizvodima, žitaricama i mesnim prerađevinama.

Tako je, na primjer, na mlijeku Horizon utvrđeno da je proizvođač istakao da ovaj proizvod pomaže u održavanju zdravih funkcija mozga.

“Međutim, uvidom u registar Evropske agencije za bezbjednost hrane (EPSA) vidjeli smo da ovo nije autorizovana zdravstvena tvrdnja”, rekla je Čeponite.

Takođe, prema njenim riječima, ni tvrdnja na mlijeku Moja kravica A+D3, na kom piše da je kalcijum iz mlijeka neophodan za zdrave i jake kosti, nije autorizovana, kao ni na jogurtu Balans, na kom je navedeno da reguliše varenje.

Kako je istakla, problematična je i tvrdnja da je jogurt Jogobela bez konzervansa jer, iako je informacija činjenično tačna, ona je nepoštena.

“Nije važno da li je informacija o proizvodu istaknuta na samom proizvodu ili u novinskom članku. Prema zakonodavstvu u Litvaniji, nije dozvoljeno da se na proizvodu nalazi natpis da on sadrži konzervans. Ovo je činjenično tačna informacija i možemo je ocijeniti kao nepoštenu poslovnu praksu. Ovakve informacije mogu obmanuti potrošače”, istakla je Čeponite.

Na mlijeku Non fat milk, takođe, piše da je zdravo, da je “lite”, odnosno da ima niži procenat masti, ali i da nema masti (non fat).

“Ovo može biti veoma zbunjujuće za potrošače jer ove tvrdnje imaju potpuno različito značenje”, istakla je Čeponite.

Za određene tvrdnje proizvođači moraju imati dokaze.

DN/CdM

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.