Joksimović: Vladajući poslanici uništili fabrike i sela, opozicija radila za svoje interese
Foto:PR Centar

Izbori se pretvorili u bitku za radna mjesta

Joksimović: Vladajući poslanici uništili fabrike i sela, opozicija radila za svoje interese

Crna Gora je društvo zarobljenih institucija, a kompletna opozicija, nevladin sektor, sindikati i intelektualna elita trebalo bi da se ujedine kako bi se, prvi put, stvorili uslovi za demokratske, slobodne i fer izbore ocijenio je predsjednik partije penzionera, invalida i restitucije PIR Crne Gore Momir Joksimović, navodeći da opozicioni lideri i opozicione političke elite nemaju motiva, ni interesa da se bore za bolji položaj građana Crne Gore.

“Jer, odbornike i poslanike ne biraju građani i zbog toga se oni ne boje građana, već partijskih šefova. Krivicu snose vječiti opozicioni lideri i opozicioni poslanici, koji nisu radili u interesu građana, nego za još jedan mandat”, poručio je Joksimović u PR Centru.

Vladajući poslanici su, kako je rekao, uništili fabrike, industriju, privredu, selo, “rasprodali narodno bogatstvo, iznijeli van države i stavili na svoje bankovne račune”.

“Nameće se pitanje, šta je opozicija radila, u zadnje tri decenije da se to stanje promijeni. Radila je opozicija, svjesno ili ne, za svoje interese, za interese svojih partija, za svoje privilegije, posebno za zapošljavanje rodbine i partijskih poltrona”, kazao je Joksimović.

Kod sistema otvorenih lista, kako smatra, odbornici i poslanici bi se “bojali” građana i birali bi se najsposobniji, a ne, kako je rekao, najposlušniji.

“Građani Crne Gore niti su nezreli, niti nedorasli, niti su maloljetni, niti su manje obrazovani od građana Albanije, Kosova, Makedonije, koji u izbornim zakonima imaju otvorene liste ili kombinovane izborne meteode. Naši građani su ovakvim izbornim rješenjem dovedeni u poziciju sluga i običnih robova, umjesto suverenih nosilaca vlasti”, smatra Joksimović.

joksimovic

"Opozicija radila za svoje interese"

Prema njegovim riječima, poslanički klubovi treba odmah da podnesu Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika.

“Bez otvorenih lista nema promjene vlasti, odgovorne vlasti, kao ni samostalnosti i profesionalnosti institucija, počev od Skupštine, Vlade, sudstva, tužilaštva i svih institucija i organa u državi”, smatra Joksimović.

Potrebno je, kako je kazao, srediti birački spisak i zakonom urediti da mogu glasati samo građani koji imaju prebivalište da ne bi, kako je pojasnio, mogli da glasaju oni koji ne žive u Crnoj Gori.

“Uz to neophodno je učiniti profesionalnim institucije - Državnu izbornu komisiju, Savjet i Agenciju za sprečavanje korupcije, Savjet i Agenciju za elektronske medije, Savjet Radio televizije Crne Gore (RTCG) i izabrati odgovorne ljude u tim institucijama, bez partijskih vojnika”, ocijenio je Joksimović.

Privrednik Vasilije Miličković, pozvao je lidere opozicije da odmah pokrenu izmjene i dopune izbornog zakona i kandiduju otvorene liste, da bi narod Crne Gore, kako je rekao, prvi put u svojoj istoriji birao narodne odbornike i poslanike.

“U istoriji Crne Gore do danas, nikad narod na izborima nije imao tu slobodu, niti to zakonom dato pravo, da bira i bude biran. To su, u ime naroda, radili nemoralni lideri partija, isključivo za sebe, svoje interese, za poslušnike, poltrone, takozvane odbornike i poslanike”, ocijenio je Miličković.

Ukoliko lideri opozicije, kako je rekao, odmah ne pokrenu izmjene i dopune izbornog zakona, ulaze u istoriju “političkog beščašća”.

“Gospodine Lekiću, Medojeviću i Mandiću, Ranko Krivokapiću, vi ste glavni krivci za to što na izborima jedan Nikola Tesla, voljom narodnom ne može biti narodni poslanik. To je činjenica, to je istina i vi ste glavni krivci za užasno stanje u kojem se danas Crna Gora nalazi”, poručio je Miličković.

Prema njegovim riječima, građani Ulcinja i Berana na izborima u nedjelju neće glasati odbornike i programe partija, jer oni, kako je rekao, programa nemaju.

“Vi ćete glasati samo lidere partija, koji će u ponedjeljak, u ime vaše, za svoje interese birati poslušne poltrone, popunjavati radna mjesta. Izbori u Crnoj Gori su se pretvorili u bitku za radna mjesta, za egzistenciju. U Crnoj Gori nema zakona, konkursa, uslova i imate situaciju da u Vladi Crne Gore jedan pripravnik može da obavi tri-četiri ministarska mjesta”, naveo je Miličković.

On je naveo da su Zakon o finansiranju političkih partija, donijeli lideri partija, poslanici “za svoj interes, iza leđa građana Crne Gore”.

“Svaki mjesec, iz budžeta, za finansiranje političkih partija izdvaja se 355 hiljada eura, od čega građani nemaju nikakve koristi, samo štetu. Šteta je u tome, što ta sredstva isključivo služe za mito i korupciju građana, tokom predizborne kampanje”, ocijenio je Miličković.

milickovic

"Izbori se pretvorili u bitku za radna mjesta"

Komentarišući slučaj u kojem je, navodno, član beranskog odbora Socijaldemokrata (SD) i direktor Srednje stručne škole u Beranama Naser Gargović nudio neimenovanom kandidatu za odbornika Socijaldemokratske partije (SDP) da se povuče sa izborne liste SDP-a i Demosa, obećavajući da će mu zauzvrat suprugu zaposliti u vrtiću ili Univerzitetskom centru, Miličković je kazao da će i taj slučaj završiti „u ladici”.

“Tužilaštvo, sudstvo, policija u Crnoj Gori su partijske institucije i one rade po nalogu lidera partija. Ukoliko bi te institucije bile nezavisne i profesionalne Damir Šehović i Gargović bi danas bili u Spužu i to bi bila poruka da se takav zločin mora najstrožije kažnjavati. Bez nezavisnih institucija, Crna Gora nema šanse”, zaključio je Miličković.

Izvor:PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.