Šef CIA-e Pompeo o pokušajima špijuniranja: Kina je opasnija od Rusije
Majk Pompeo

Šef CIA-e Pompeo o pokušajima špijuniranja: Kina je opasnija od Rusije

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Majk Pompeo izjavio je kako Kina, u odnosu na Rusiju, predstavlja mnogo veću opasnost po Zapadne zemlje kada je riječ o špijunskim aktivnostima.

Pompeo je u intervjuu za BBC kazao kako se u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj pokušaja sajber špijunaže preko kojih Kina pokušava od SAD-a ukrasti informacije iz oblasti trgovine, javlja Anadolija.

Za pokušaje špijunaže na čijim metama se nalaze i uprave u javnom i privatnom sektoru, te obrazovne i zdravstvene ustanove, Pompeo je rekao kako su se proširili i na Veliku Britaniju i druge evropske zemlje.

"Svjedočimo vrlo intenzivnim špijunskim aktivnostim s ciljem krađe informacija od SAD-a. Svjedočimo infiltriranju špijuna u američke institucije koji će za potrebe Vlade Kine krasti informacije od SAD-a", poručio je Pompeo, te dodao:

"To možemo vidjeti u našim školama, bolnicama i medicinskim centrima. Vidimo to i u američkim institucijama. Te aktivnosti se šire na Veliku Britaniju i ostatak Evrope."

Prema riječima Pompea, s aspekta veličine kineske ekonomije, "kineski otisak stopala" je ponovo veći u odnosu na Rusiju kada je riječ o ovim operacijama.

Pompeo je poručio kako zapadne zemlje moraju ulagati mnogo više zajedničkog napora kako bi se suprotstavili Kini. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.