Muftija: Muslimanke ne treba da gledaju fudbal jer tu igraju
Ilustracija

Muftija: Muslimanke ne treba da gledaju fudbal jer tu igraju "muškarci golih koljena"

Istaknuti svještenik u uticajnoj islamskoj teološkoj školi na sjeveru Indije izdao je vjerski ukaz u kome navodi da muslimanke ne treba da gledaju fudbal.

Muftija Atar Kasmi je tokom vikenda rekao da gledanje muškaraca koji "igraju golih koljena" krši načela islama.

Kasmi je svještenik u najvećoj sunitskoj džamiji u Aziji, Darul Ulom.

Kasmijev ukaz je donijet iako je sunitska Saudijska Arabija ranije ovog mjeseca dozvolila ženama da dolaze na fudbalske utakmice.

Rigidna interpretacija islama u toj školi je ideološka osnova za mnoge religijske grupe, uključujući i avganistanske talibane.

Većina indijskih muslimana su suniti ali sekularni indijski ustav osigurava da dekreti poput Kasmijevog nemaju pravnu snagu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.