Makedonija uvodi socijalnu državnu penziju za sve
ilustracija

Makedonija uvodi socijalnu državnu penziju za sve

Makedoniji će od 2020. svi koji ne ispunjavaju uslove za starosnu penziju i koji su poslednjih 20 godina živjeli u zemlji, dobijati državnu socijalnu penziju.

Pravo na socijalnu penziju imaju sve žene sa napunjene 62 godine i svi muškarci sa napunjene 64 godine,piše capital.ba.

Prema programu koji promoviše vladajući SDSM, državna penzija će na početku iznositi 40 odsto prosječne starosne penzije. 

Programom makedonske Vlade, osim državne socijalne penzije, predviđa se usklađivanje penzije dva puta godišnje, a uvodi se i mogućnost prijevremenog penzionisanja do maksimalno pet godina prije ostvarivanja prava na penziju uz proporcionalno umanjenje nadoknade za penziju. 

U Makedoniji, u kojoj živi dva miliona stanovnika, pravo na penziju ostvaruje oko 302.000 penzionera, a prosječna penzija iznosi oko 213 eura, prenose mediji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.