Crnogorci jedu bezbjednu piletinu, voće i povrće
Foto:Anadolija

Istraživanje

Crnogorci jedu bezbjednu piletinu, voće i povrće

Centar za zaštitu potrošača Crne Gore predstavio je danas rezultate testiranja hrane, koje je pokazalo da su piletina, voće i povrće koji se nalaze u prodaji u Crnoj Gori bezbjedni za konzumiranje.

Tokom avgusta 2017. i januara ove godine urađeno je testiranje kvaliteta hrane - piletine, voća i povrća na prisustvo pesticida i dobijeno je stručno mišljenje da su ispitivani uzorci ispravni, poručila je Olga Nikčević, predsjednica Centra za zaštitu potrošača. 

Ona je kazala da su u avgustu prošle godine testirani uzorci desetak vrsta voća i povrća i da su rezultati zadovoljavajući. 

„Ispitivani uzorci u skladu su sa pravilnikom maksimalnih nivoa rezidua koji se koriste za zaštitu bilja. Proizvodi su potpuno ispravni i odgovaraju onome što je zakonom propisano“, kazala je Nikčević. 

Ona je podsjetila da su inspektori za hranu tokom prethodnih mjeseci spriječili da na crnogorskom tržištu uđe 25 tona limuna u kome je pronađen opasan pesticid, zatim 23 tone krompira i 4,5 tone paprika. 

„Takođe, spriječen je unos 10,5 tona jabuka koje imaju nedozvoljene pesticide. Tokom novembra, inspektori su zabranili unos više od 3 tone kajmaka i sira, jer su analize pokazale prisutnost bakterije ešerihije koli. Takođe, kod 2,5 tone kobasice i sudžuka je pronađeno prisustvo bakterije“, kazala je Nikčević. 

2018012922839720630268098Web

Nikčević: U prodaji nema piletine iz Argentine

Tokom testiranja kvaliteta piletine, tokom ovog mjeseca, izvršena je analiza kod pet proizvođača. 

„Tri uzorka su iz Crne Gore, a dva iz regiona, iz Srbije i BiH. Novost je da u prodaji nije bilo piletine iz Argentine kao što je slučaj bio ranije. Obišli smo sve prodavnice i uglavnom je bila piletina sa našeg tržišta. Rezultati analize su pokazali da ispitivani uzorci odgovaraju pravilima kontrole rezidua u životinjama i proizvodima životinjskog porijekla. To je jedna lijepa vijest za hranu, nakon mnogo loših vijesti iz prethodnih godina. Sama vijest da je velika količina hrane vraćena sa granice govori da se u ovoj oblasti radi mnogo bolje, a toga nismo imali u prethodnom periodu“, kazala je Nikčević. 

Bogomil Nikolov, ekspert za bezbjednost i kvalitet hrane, kaže da se potrošači u različitim zemljama suočavaju sa problemom duplog standarda. U pitanju su proizvodi od istog proizvođača, ali različitog kvaliteta. 

„Ovi dupli standardi se sve češće odnose na proizvode od mesa, čokolade, mlječnih proizvoda, neke vrste riba, čajeva i sokova“, kazao je Nikolov. 

Smatra i da Vlada Crne Gore treba da podrži ovakva istraživanja i da se priključi istraživanjima u regionu. 

Istraživanje je rađeno u okviru projekta pod nazivom „Jačanje kapaciteta potrošačkih organizacija u oblasti bezbjednosti i kvaliteta hrane“. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.