Imela ubija ćelije raka
Foto: Ilustracija

Mnogobrojna ljekovita dejstva

Imela ubija ćelije raka

Ova otrovna biljka je ljekovita u malim količinama, pa se ne preporučuje njeno sirovo korišćenje na “svoju ruku”, već isključivo u prerađenom obliku i u dogovoru sa ljekarom

Imela efikasno snižava krvni pritisak. Još je Hipokrat pominje kao izuzetno djelotvoran lijek protiv vrtoglavice i padavice. U srednjem vijeku su imelu koristili za srčane bolesti i protiv krvarenja. Sadrži zelenu smolu, eterično ulje, gumu, vosak, flavonske heterozide i druge vrijedne materije.

Pored toga što je utvrđeno da je regulator krvnog pritiska, rada srca i cirkulacije, pomaže i kod hormonalnih i poremećaja metabolizma. Liječi glavobolju, grčeve, olakšava napad angine pektoris i arteriosklerozu. Otklanja zamor, strah, gubitak volje... Ima i diuretičko djelovanje, pospješuje mokrenje, pa je korisna i u slučajevima mokraćnih kamenaca i bubrežnih tegoba.

Djelotvorna je i kod degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze i klimakteričnih tegoba. Davno se koristila u liječenju tumora, a i danas se upotrebljava kao prevencija od raka, jer djeluje antikancerogeno.

GOTOV ČAJ

Jedna kašičica imele se uveče prelije sa 200 mililitara hladne vode, poklopi i ostavi da stoji preko noći. Ujutro se procijedi i pije bez šećera i meda tokom dana u gutljajima.

MAST OD IMELE

Mast se pravi od bijelih bobica koje se operu i samelju ili izgnječe sa svježom svinjskom mašću i mažu oboljeli zglobovi.

SOK I KAPI

Svježi listovi imele mogu da se samelju u sokovniku i piju, ali je bolje piti sok od gotovih kapi kojih se sipa po 25 u čašu vode.

Izvor: Alo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.