ZIKS: Nakon tuče, pokušao da zapali ćeliju u kojoj boravi
Ilustracija

Primjenjena sredstva prinude

ZIKS: Nakon tuče, pokušao da zapali ćeliju u kojoj boravi

Zatvorski službenici nedavno su dva puta smirivali osuđenika Marka Pavićevića, jer je pokušao da zapali ćeliju u kojoj boravi.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”,  Pavićević je incident izazvao nakon što su ga, navodno, službenici danima maltretirali zbog tuče u kojoj je učestvovao. 

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) nezvanično su negirali te informacije, u zvaničnim odgovorima objasnili su da su prema Pavićeviću primijenjena propisana sredstva prinude. 

Sagovornici iz spuškog zatvora ispričali su da se Pavićević sredinom januara  potukao sa drugim osuđenikom - Aleksandrom Markovićem. 

Navodno, kada su spuški čuvari krenuli da uspostave red,  rekao im je da je progutao staklo, zbog čega je odveden u podgorički Klinički centar. 

Ljekari su konstatovali da zatvorenik nije progutao nikakav predmet koji bi  ga mogao ugroziti. 

 Isto se dogodilo i u subotu veče, kada je navodno stražarima isto rekao da bi se spasio batina.   

“U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, tokom protekle sedmice, došlo je do fizičkog sukoba u kojem je učestvovalo pet zatvorenika, između kojih je bio i zatvorenik M. P.. Pravovremenom intervencijom službenika obezbjeđenja spriječen je dalji fizički sukob između zatvorenika”, odgovorili su iz ZIKS-a 24. januara.

Dodali su da je protiv učesnika sukoba pokrenut disciplinski postupak. 

Objasnili su i da su prema Pavićeviću službenici obezbjeđenja ZIKS-a   20. januara  primijenili propisana sredstva prinude:

“Radi  sprečavanja zatvorenika da zapali prostoriju u kojoj je smješten i savladavanja aktivnog otpora zatvorenika. U postupku ocjene opravdanosti i pravilnosti upotrebe sredstava prinude od strane neposrednih starješina, ocijenjeno je da su službenici obezbjeđenja iz opravdanih razloga upotrijebili sredstva prinude, kao i da je upotreba istih srazmjerna potrebi zbog koje je preduzeta. Netačni su navodi da je zatvorenik u dva navrata progutao žilet”, tvrde iz spuškog zatvora. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.