Milo Đukanović, Arhiva

Bugajski o ulasku u NATO

"Pokušaji zapadnih ambasada da potisnu Mila Đukanovića strateška greška"

Analitičar Januš Bugajski smatra da Alijansa mora izbjegavati poteze koji podrivaju nacionalnu stabilnost zemalja članica. On je ocijenio da su pokušaji nekih zapadnih ambasada da potisnu Mila Đukanovića kao najvažniju političku figuru Crne Gore kratkovida strateška greška.

"Ulazak Crne Gore u NATO je veliki korak, ali nije dovoljan da osigura potpunu bezbjednost. Alijansa ne samo da mora pomoći svakoj državi članici u borbi protiv domaćih i stranih subverzija, ali ujedno mora izbjegavati poteze koji podrivaju nacionalnu stabilnost. Na primjer, pokušaji nekih zapadnih ambasada da potisnu Mila Đukanovića kao najvažniju političku figuru Crne Gore su kratkovida strateška greška", tvrdi u analizi odnosa SAD i regiona Zapadnog Balkana američki analitičar Januš Bugajski.

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike ističe da je zemlji u ovom trenutku neophodno dokazano prozapadno vođstvo.

"Ne može se pretpostaviti da su zbog pridruživanja Crne Gore Alijansi njeni bezbjednosni problemi u potpunosti riješeni. Kremlj, zajedno sa srpskim nacionalistima, nastavlja da podriva državu i bez dokazanog prozapadnog vođstva, mogućnosti za destabilizaciju će se proširiti", poručuje Bugajski.

On ističe da se Balkan vratio u fokus američke spoljne politike zbog brojnih prijetnji regionalnoj stabilnosti. 

"Nakon godina relativnog mira i napretka, došao je period kada nova kriza može da bukne u svakom momentu.

U posljednjih nekoliko mjeseci region je svjedok nekoliko veoma ozbiljnih subverzija, uključujući državni udar u Crnoj Gori u moskovskoj režiji, stvaranje rusko-srpskih paravojnih snaga u Bosni i Hercegovini, kao i ubistva umjerenog srpskog političara na Kosovu.Da li postoji ili ne postoji velika strategija iza ta tri incidenta ne znamo, ali je jasno da nacionalistički radikali i operativci Kremlja imaju direktnu korist od posljedica nestabilnosti", poručuje Bugajski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.