Erdogan se nada obnovi savezništva sa SAD-om
Redžep Tajip Erdogan

Turska traži da SAD prestanu da podržavaju Kurde

Erdogan se nada obnovi savezništva sa SAD-om

Turska je pozvala Sjedinjene Američke Države da učine konkretne korake kako bi se obnovilo povjerenje između dvije zemlje.

Ti koraci podrazumijevaju da SAD prekinu veze sa milicijom sirijskih Kurda YPG, da prestanu da ih naoružavaju i uzmu nazad oružje koje su im dali, kao i da izvrše pritisak na Kurde da se povuku iz Manbidža, grada na sjeveru Sirije, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, prenosi AP.

On je rekao da je savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD H.R. Mekmaster potvrdio u telefonskom razgovoru sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u petak da SAD više neće naoružavati borce sirijskih Kurda.

Čavušoglu je ipak kritikovao SAD zbog slanja zbunjujućih poruka.

- Predsjednik kaže jedno, Pentagon kaže drugo. Ima ljudi, američkih vojnika koji su povezani sa njima (YPG) na terenu i oni kažu nešto drugo - rekao je Čavušoglu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.