Merkelova: Djecu moramo više da podučavati o nacističkoj prošlosti Njemačke
Angela Merkel

Povodom Dana sjećanja na Holokaust

Merkelova: Djecu moramo više da podučavati o nacističkoj prošlosti Njemačke

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, povodom obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust, ukazala na rast antisemitizama, navodeći da škole moraju mnogo više da rade na podučavanju o nacističkoj prošlosti Njemačke, kako imigrantski učenici ne bi "praktikovali antisemitizam", prenosi Tanjug/AP.

Iz prošlog vijeka ništa nijesmo naučili, hoćemo li već jednom: Svijet obelježava jedan od najznačajnijih dana u svojoj istoriji.

Ona je u svom nedjeljnom obraćanju izjavila da je "neshvatljivo i sramotno to što nijedna jevrejska institucija ne može da postoji bez policijskog obezbjeđenja, nebitno da li je škola, vrtić ili sinagoga."

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredjeljujući se za 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i vjerske mržnje zasnovanih na predrasudama.

Drugi svjetski rat odneo je živote preko šest miliona Jevreja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.