Počele probe za lutkarsku predstavu  „Prodavnica igračaka“
Jaroslav Antonjuk

Počele probe za lutkarsku predstavu „Prodavnica igračaka“

U Gradskom pozorištu danas su počele probe za predstavu „Prodavnica igračaka“ (6+), koja je namijenjena Lutkarskoj sceni za djecu. Po tekstu Aleksandra Popeskua, režiju i adaptaciju potpisuje poljski reditelj Jaroslav Antonjuk. Predstava će premijerno biti izvedena 17. februara u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“.

„Prodavnica igračaka“ priča je o djevojčici Dini koja se igrajući prebacije u svijet fantazije, čemu doprinosi zla vještica Noć. Tamo stiže u neobičnu radnju igračaka, gdje svaku igračku kupac plaća jednom godinom svog života. Dina se, uprkos opomenama i molbi mladog dimnjačara, baca na igračke. Što je više igračaka kupovala, to je sve više starila. Shvatila je šta se dogodilo tek kada je postala starica.

Ova priča razotkriće djeci poznatu istinu da materijalne stvari ne donose sreću, te da u životu veću vrijednosti imaju ljubav, prijateljstvo, osjećanja i brižnost. U ovoj predstavi odrasli će prije svega vidjeti tugu zbog prolaznosti svega, ali i zbog materijalizacije ljudskih odnosa.  

Igraju: Katarina Krek, Goran Slavić, Branka Femić, Branko Ilić i Pavle Ilić.

Reditelj Antoniuk uradiće i songove za predstavu, a pored njega u autorskom timu su još: Eva Farkašova (scenografija, kostimografija i idejno rješenje lutaka), Bogdan  Szczepanski (muzika) i Zoran Đerić (lektor).

BIOGRAFIJA REDITELJA:

Jaroslaw Antoniuk (1963) poljski je režiser, teatrolog i dramaturg. Završio je Državni pozorišni studio (1985–1987),  Pozorišnu državnu akademiju u Varšavi (1988–1992) i Ekonomsku  menadžment akademiju u Varšavi. Direktor je Lutkarskog i glumačkog pozorišta u Lomži i Međunarodnog pozorišnog festivala „Valise” („U koferu”). 

Kao režiser u lutkarskom pozorištu debitovao je 1995. godine sa Lešmjanovom „Šumskom pričom”. Predstava je nagrađivana na mnogim festivalima. Do sada je realizovao više od 40 predstava u lutkarskim pozorištima brojnih država (Poljska, Rusija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Bjelorusija, Rusija, Španija, Crna Gora...) i za većinu dobijao nagrade.  .

Jaroslaw Antoniuk u Gradskom pozorištu režirao je i predstavu „Ružno pače“ koja se sa ogromnim uspjehom igra u okviru naše Lutkarske scene. Gradsko pozorište sa ovom predstavom osvojilo je devet nagrada na međunarodnim festivalima (gran pri, nagrada za originalnu muziku, za režiju, za kreaciju lutaka, tri glumačke nagrade, nagrada publike, nagrada dječjeg žirija na festivalima u Banjaluci, Subotici, Kragujevcu, Bugojnu, Kotoru). Sve to je Antoniuka preporučilo za ponovnu saradnju sa našim pozorištem.

Među najznačajnijim priznanjima koja je Antoniuk dobijao za svoj rad izdvajaju se i: nagrada Maršala Podlaskog vojvodstva, nagrada predsjednika Lomže (1994 i 2012), nagrada Podlaskog vojvode, nagrada ministra kulture (2004 i 2012), nagrada Ministra Krimske Republike, nagrada udruženja novinara i Medalja za popularizaciju pozorišta. Laureat je i medalje „Gloria Artis” Ministra kulture Poljske.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.