Britanija montirala novi radar
Foto: Screenshot

Šetlandska ostrva

Britanija montirala novi radar "zbog zaštite od Rusije"

Novi radar, koji će poboljšati sposobnost Velike Britanije da prati neidentifikovane vojne ili civilne avione, uskoro će biti operativan.

Uskoro će proraditi novi radar britanskog Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF) na Šetlandskim ostrvima, da bi se britanski vazdušni prostor zaštitio od „stvarne i ozbiljne” prijetnje Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Novi radar, „koji će poboljšati sposobnost Velike Britanije da prati neidentifikovane vojne ili civilne avione, uskoro će biti operativan”, rekao je šef RAF-a u petak. On je posjetio lokaciju na kojoj je montiran radar vrijednosti 10 miliona funti (11,4 miliona eura) na Šetlandskim ostrvima kod Škotske, na dalekom sjeveru Velike Britanije.

To ostrvlje će ponovo imati „ulogu kao 1960-1970. godine, kada je tu bio radar za rano upozoravanje na sjevernom krilu NATO-a”, navelo je ministarstvo. Šetlandska ostrva, daleko na sjeveroistoku, na pola puta ka Norveškoj, imala su važnu pozadinsku ulogu i tokom Drugog svjetskog rata.

„Uvijek ćemo štititi naše nebo od ruske agresije, što je vitalni element britanske odbrane, dok odgovaramo na intenziviranje globalnih prijetnji i jačamo svoju sposobnost da odgovorimo na njih”, rekao je ministar odbrane, Gevin Vilijamson, piše u saopštenju.

„Aktivnosti Rusije nijesu ograničene na istočne granice Evrope, a prijetnje Velikoj Britaniji su stvarne i ozbiljne”, dodao je ministar. Ovo saopštenje dolazi usljed napetosti između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije. 

U intervjuu za „Dejli telegraf” objavljenom u četvrtak, ministar odbrane optužio je Rusiju da želi da izazove „paniku” da će napasti Veliku Britaniju, uvjeravaju da Moskva špijunira čak i uređaje za upravljanje mrežom snabdijevanja električnom energijom koje povezuju Veliku Britaniju i kontinetalni dio Evrope.

Sada je Rusija „istinski, najsloženiji izazov za bezbjednost još od vremena Hladnog rata, s kojim se moramo suočiti”, izjavio je u ponedjeljak šef britanskog Združenog generalštaba i zatražio više novca za oružane snage. 

Izvor: Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.