Zeman: Ovo je moja poslednja politička pobjeda
Miloš Zeman

Osvojio novi petogodišnji mandat

Zeman: Ovo je moja poslednja politička pobjeda

Dosadašnji predsjednik Češke Miloš Zeman koji je u subotu osvojio je novi petogodišnji mandat rekao je da je ovo njegova "poslednja politička pobjeda".

Obraćajući se pristalicama, Zeman je obećao da će "raditi kao i do sada".

"Ovo je moja posljednja politička pobeda, neće biti političkih poraza", rekao je Zeman, prenosi Rojters. 

Nakon prebrojanih rezultata, Zeman (73) je pobijedio sa 51,4 odsto glasova, dok bivši predsjednik Akademije nauka Češke Drahoš (68) dobio 48,6 odsto. 

Drahoš priznao je poraz i čestitao Zemanu. Oni je najavio da planira da ostane u politici, ali nije iznio detalje. 

"Nije gotovo", poručio je Drahoš. 

Zeman se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom, dok je Drahoš naklonjen EU. 

Rojters je ranije objavio da mnogi na ove izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsjedniku Zemanu, bivšem premijeru lijevog centra koji je napravio oštar zaokret udesno, navodi Rojters. 

Zeman je, u prvom krugu glasanja prije dvije nedjelje, osvojio najviše glasova od ukupno devet predsjedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bi izbjegao drugi krug, podsjetila je agencija AP. 

Zeman je osvojio 38,6 odsto, a Drahoš 26,6 odsto glasova u trci za predsjednika zemlje, koji tokom petogodišnjeg mandata ima pretežno ceremonijalnu ulogu. 

Prema Ustavu Češke, predsjednik bira premijera posle opštih izbora. 

Češka vlada predvođena Andrejem Babišem podnijela je ostavku u srijedu pošto joj je izglasano nepovjerenje, ali je Zeman odmah zatražio od Babiša da opet pokuša da formira vladu. 

Zeman je izjavio da čak i ako izgubi na izborima, on će Babiša postaviti na mjesto premijera prije nego što mu istekne predsjednički mandat, 8. marta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.