Građani sada izdvajaju više novca za iste proizvode
Ilustracija

Rast PDV-a

Građani sada izdvajaju više novca za iste proizvode

Izvjesno je da crnogorski građani sada izdvajaju više novca za istu količinu proizvoda nego što je to bio slučaj prije povećanja opšte stope PDV-a i akciza, koje je stupilo na snagu 1. januara, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Komentarišući efekte primjene novih mjera fiskalne konsolidacije, Kostić je Vikend novinama kazao da rast PDV-a za dva procentna poena i uvođenje novih, kao i povećanje nekih postojećih akciza u najvećem broju slučajeva dovode do rasta maloprodajnih cijena proizvoda na koje se odnose, mada ne i nužno.

“Možda je najpreciznija formulacija da postoji vrlo visok stepen vjerovatnoće da će doći do rasta maloprodajnih cijena tih proizvoda. To, kao što znamo, utiče na sniženje standarda građana pod uslovom da ne dođe proporcionalno do rasta njihovih dohodaka što je malo vjerovatno u ovom slučaju” smatra Kostić.

Prema procjenama koje je Vlada uradila tokom prošle godine, primjena nove stope PDV-a od 21 odsto trebalo je da dovede do rasta cijena do 0,9 odsto, dok je Svjetska banka prognozirala da će poskupljenje iznositi 0,5 odsto. Još nema zvaničnih podataka o tome koliko su maloprodajne cijene u marketima zaista poskupile, a prema nezvaničnim izvorima poskupljenja u nekim trgovinama su i do dva odsto.

Govoreći o uvođenju novih akciza, Kostić je istakao da je riječ o jednom od najstarijih poreskih oblika koji donosi izdašne prihode, te da mu zbog toga vlasti često pribjegavaju.

“Postoji veliki stepen izvjesnosti da će planirani budžetski prihod od akciza zaista biti i ostvaren. Upravo zbog toga se akcizama “opterećuju” oni proizvodi kod kojih Vlada smatra da povećanje cijena izazvano akcizama neće ili će slabo uticati na smanjenje tražnje za njima, odnosno kako se to stručno kaže akcize se uvode na proizvode sa neelastičnom ili slabo elastičnom tražnjom”, pojašnjava Kostić.

U Crnoj Gori se akcize obračunavaju na alkohol i alkoholna pića, duvanske proizvode, mineralna ulja, njihove derivate i supstitute, kafu, gaziranu vodu i pića koja se zaslađuju. Novim akciznim kalendarom, koji je na snazi od početka ove godine, povećane su akcize na cigarete, alkohol i gazirana pića što je uslovilo rast sivog tržišta posebno proizvoda od duvana.

S obzirom na nedavno znatno povećanje akciza na bezalkoholne napitke, očekuje se i da će na ovom tržištu doći do povećanja trgovine u sivoj zoni.

Istovremeno povećanje akciza i PDV-a dovelo je u zabunu veliki dio potrošača, koji su poskupljenje akciznih proizvoda tumačili obračunom nove poreske stope. U prilog tome govori polemika koju su na društvenim mrežama vodili građani. Oni su bili izuzetno aktivni komentarišući poskupljenja, uključujuci i rast maloprodajne cijene najpoznatijeg svjetskog pića CocaCole, koja se kao gazirano piće ubraja u akcizne proizvode.

“Formiranje maloprodajne cijene proizvoda vrši se na način da se na cijenu proizvoda dodaje iznos akcize, a na tako dobijeni iznos se onda obračunava PDV kao krajnja stavka”, objašnjava Kostić.

Zanimljivo je da su akcize na gazirana pića, poslije povećanja na 20 eura po hektolitru, među tri najviše u Evropi. Višu akcizu na gazirana pića sa dodatkom šećera od Crne Gore imaju samo Norveška i Finska, zemlje sa višestruko boljim standardom života građana.

Vikend novine/cdM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.