Moguć je raspad na Balkanu, ako propadnu pregovori sa Makedonijom

Grčki list navodi

Moguć je raspad na Balkanu, ako propadnu pregovori sa Makedonijom

Uticajni grčki list "Katimerini" danas razmatra šta bi se moglo desiti ako propadnu sada naglo ubrzani pregovori s Makedonijom o rješavanju spora oko njenog naziva. Neuspjeh pregovora bi najprije značio da bi se ta zemlja zvanično i dalje nazivala "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", kako su prihvatile i UN, a i sama Grčka.

Ali, u svojim odnosima sa najmanje 120 zemalja koje su je priznale pod ustavnim nazivom, ona će i dalje biti samo "Republika Makedonija".

"Šta dobijamo ako ne prihvatimo kompromis o složenom naziivu?" o kojem se upravo pregovara pita grčki list sunarodnike, i odgovara "Ostajemo nacionalni ponosni jer nismo 'prodali ime' ".

A ako saveznici ipak pozovu Makedoniju da na samitu NATO u julu podnese zahtjev za prijem u članstvo, a "mi stavimo veto i Amerikanci i Evropljani ga 'obore' i nađu način da nas zaobiđu..?".

U tom slučaju Makedonija bi se "ponovo obratila Međunarodnom sudu u Hagu, gdje je Grčka već osuđena 2008. godine zbog prethodnog veta, ali su joj oproštene sankcije".

Potom, nastavlja list, grupa članica podnosi zahtjev UN da se Makedonija konačno i tamo nazove tako kako se naziva, "a to je za nas šamar".

U slučaju propasti pregovora, postoje i gore mogućnosti: "vlada (Zorana) Zaeva pada, njegova zemlja se zatvara u sebe, etnički rased Albanci-Slavomakedonci se aktivira i pokreću se centrifugalne sile, gurajući Albance ka Tirani, a Slavomakedonce ka Bugarskoj".

"Dolazi (makar i) 'plišani razvod' Albanaca i Slavomakedonaca, ta dva naroda sе prisajedinjuju susjednim metropolitenskim nacionalnim centrima, i time ulaze u NATO i EU", piše atinski list.

U tom slučaju, "mapa Balkana se mijenja na našim sjevernim granicama (Grčke)..., nastaju Velika Albanija i Velika Bugarska, Srbi i Turci se miješaju, a i mi (Grčka) žurimo da 'pružimo pomoć' našoj manjini od 700.000 (!) Grka u BJRM kako su govornici tvrdili na skupu u Solunu" prošlog vikenda.

Time se "aktivira lančani, domino-efekat, kao noćna mora".

Atinski list dalje pita Grke: "Šta ćemo onda? Proklećemo strance što su nas uništili, tragaćemo za nacionalnim izdajnicima i nacionalno ponosni poskakati u provaliju. Da li je to kastarofološki scenario? Možda, ali samo za one koji neće da shvate šta se dešava van naše kuće", zaključuje "Katimerini".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.