Lideri DF potpisali Deklaraciju o pomirenju
Foto: Screenshot/Facebook

Usmjerena protiv ideoloških sukoba

Lideri DF potpisali Deklaraciju o pomirenju

Lideri Demokratskog fronta (DF) potpisali su danas Deklaraciju o pomirenju koja je, kako se navodi, usmjerena protiv starih podjela koje bi mogle biti zloupotrijebljene u nametanju novih sukoba.

DF je Deklaraciju donio polazeći od neophodnosti eliminisanja svih idoloških sukoba, imajući u vidu duboku podijeljenost crnogorskog i srpskog naroda.

U Deklaraciji se navodi da je Crna Gora viševjekovna država čiji su identitet, duhovnost, istoriju i kulturu dominatno stvarali pravoslavni Crnogorci i Srbi.

DF je osudio svaki vid ideološkog revanšizma i progona. "Eliminisanje podjela koje mogu voditi ka starim omrazima i sukobima u pravoslavnom biću Crne Gore je naša građanska i nacionalna dužnost", piše u dokumentu.

Deklaracija o pomirenju, kako se navodi, isključivo je usmjerena protiv starih podjela koje bi mogle biti zloupotrijebljene u nametanju nekih novih sukoba.

"Crna Gora je građanska država u kojoj ne postoji nacionalna većina i zato je potrebno da Srbi i Crnogorci prvi preuzmu odgovornost za njenu budućnost tako što će zajednički raditi na prevazilaženju opasnih naslijeđenih podjela", kaže se u Dekaraciji.

DF je osudio svaki počinjeni zločin zbog ideološkog, partijskog i drugog ubjeđenja i pozdravio akcije i radnje koje su imale za cilj društveni napredak ili odbranu države od okupatora.
Deklaracija će, dodaje se, predstavljati obrazac javnog djelovanja.

"Deklaracija je i odnos naše generacije prema nekadašnjim podjelama u Crnoj Gori i zato je zjedničku uspostavljamo kao naš ustavni ljudski i moralni imperativ", zaključuje se u dokumentu.

RtcgIMina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.