Privatne apoteke primaju recepte do marta 2019.
Foto: Ilustracija

Ugovor produžen na još godinu dana

Privatne apoteke primaju recepte do marta 2019.

Građani će do marta 2019. godine moći da u 167 privatnih apoteka dobijaju lijekove na recept, potvrdio je Danu direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić , kazavši da će Fond produžiti ugovore.

Čirgić je podsjetio da ugovori, na osnovu kojih su građani mogli da od oktobra 2017. godine podižu lijekove na recept kod privatnika, ističu 31. marta 2018. No, nakon usvajanja izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, biće produženi na još godinu dana.

Fond je ugovore sa 167 apoteka u projektu „Sa receptom kod privatnika” sklopio 2. oktobra prošle godine.

Čirgić objašnjava da svake godine rastu potrebe pacijenata i zdravstvenog sistema za medikamentima, zbog čega privatne apoteke omogućavaju znatno dostupnije snabdijevanje.

“Za apoteke je ukupno predviđeno 18.300.000 eura, od čega za apoteke „Montefarma” 13,5, a za privatne apoteke 4,8 miliona”, precizirao je.

Informacioni sistem i povezanost sa apotekama je, kako je istakao, na potrebnom nivou.

Novi elektronski servis eRecept, pacijentima i osiguranicima Fonda za zdravstveno osiguranje, putem potrala eZdravlje, pruža informacije o receptima koji su aktivni, kao i o receptima koji su realizovani u poslednjih šest mjeseci.

"Ovo rješenje predstavlja uvod u sledeću fazu unapređenja zdravstvenog informacionog sistema isključivanje štampane verzije recepta. U fazi testiranja, dakle završnoj fazi je Projekat digitalnog potpisivanja elektronskog recepta (od strane doktora i farmaceuta), što stvara pretpostavke za isključivanje štampane verzije recepta iz zdravstvenog sistema Crne Gore”, zaključio je Čirgić za Dan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.