Srčani udar češći u nedelji nakon gripa
ilustracija

Srčani udar češći u nedelji nakon gripa

Kod pacijenata koji su preboljeli grip izgledi da nakon toga dobiju srčani udar su veći za čak šest puta, rezultati su istraživanja.

Rizik od srčanog udara posebno je izražen kod osoba treće životne dobi, piše u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu New England of Medicine.  

"Istraživanja su značajna jer upućuju na važnost vakcinacije zbog dokazane povezanosti između influence i akutnog infarkta miokarda", rekao je glavni autor studije Džef Kvong, naučnik Instituta za kliničke komparativne nauke i javno zdravlje u Ontariju u SAD.  

Studiju je u saradnji s kolegama sproveo na gotovo 20.000 pacijenata iz Ontarija kod kojih je u laboratoriju potvrđena infekcija gripom u razdoblju od 2009. do 2014.  

Opasnost od obolijevanja najveća je u prvoj nedelji nakon infekcije, naročito kada je riječ o osobama treće životne dobi, kao i kod pacijenata koji su već imali srčani udar.  

I ostali virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti mogu rezultirati opasnošću od infarkta miokarda, ali ne u tolikoj mjeri kao nakon preboljelog gripa.  

Ranije su studije dovele u vezu grip, srčana oboljenja i smrtni ishod.  

"Učestalost srčanih udara najviša je zimi", podsjetio je Kvong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala, te da oštećuju krvne žile, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.  

Kvong je pozvao na "donošenje međunarodnih smjernica čija je svrha vakcinacija protiv gripa svih osoba koje spadaju u rizičnu grupu, od mogućeg srčanog udara".  

Pozvao je sve osobe iz pomenute grupe da preduzmu mjere opreza i spriječe razvoj respiratornih infekcija, naročito gripa, pritom vodeći računa o redovnom pranju ruku, kao i o vakcinaciji.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.