Hoće li Vujanović uzeti državnu penziju?
Filip Vujanović

Ima pravo

Hoće li Vujanović uzeti državnu penziju?

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ima pravo na državnu penziju nakon isteka predsjedničkog mandata, iako još nije izvjesno da li će to zakonsko pravo iskoristiti, pišu Vijesti.

Zakonom o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera, između ostalog,  predviđeno je da državni funkcioner ima pravo na starosnu penziju i prije ispunjavanja opštih uslova utvrđenih propisima kojima se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje.

Tako je članom 12 Zakona predviđeno da državni funkcioner ima pravo na penziju ukoliko je državnu funkciju obavljao najmanje u dva mandata i ima najmanje 20 godina penzijskog staža osiguranja i najmanje 55 godina života, podsjećaju Vijesti.

Predsjednički mandat Vujanoviću zvanično ističe najkasnije krajem  aprila, nakon objavljivanja zvaničnih rezultata predsjedničkih izbora.

Iz Vujanovićevog kabineta nijesu odgovorili da li će predsjednik  iskoristiti pravo na državnu penziju, dok poznavaoci prilika u vladajućoj koaliciji navode da bi zbog političkog iskustva aktuelni predsjednik mogao tražiti  angažman u izvršnoj vlasti ili Demokratskoj partiji socijalista (DPS).     

Zakonom je predviđeno da pravo na penziju ima državni funkcioner koji je bio na funkciji u  državnim  organima  Crne  Gore,  Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora, u periodu od 27. decembra 1990.godine.

Odredba prema kojoj pravo na državnu penziju imaju bivši predsjednici u zakon je unijeta na insistiranje poslanika Emila Labudovića, koji je tražio da se time obezbijdi penzija bivšem šefu države Momiru Bulatoviću. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.