Nacionalni parkovi ne samo prirodna već i kulturna dragocjenost Crne Gore
Sa sastanka

Nacionalni parkovi ne samo prirodna već i kulturna dragocjenost Crne Gore

Direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Elvir Klica sa saradnicima održao je sastanak sa Norbert Beckmann-Dierkesom direktorom Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru u cilju informisanja o idejnim projektima u vezi sa promocijom kulturnog nasljeđa crnogorskih nacionalnih parkova.

„Kulturni turizam predstavlja veoma važan segment promocije u kome Crna Gora, a posebno njeni nacionalni parkovi, mogu mnogo da ponude. Isto tako, Nacionalni parkovi Crne Gore, kao neizostavan segment ukupne turističke ponude naše zemlje, imaju veliki potencijal da doprinesu i podrže postavljanje projekata iz kulture u fokus turističkog razvoja Crne Gore“, rekao je Klica.

Takođe je naglasio da Nacionalni parkovi Crne Gore, pored izuzetnih prirodnih vrijednosti, imaju i veliki istorijski i kulturni značaj, kao i da je, u cilju njihove promocije, od značaja saradnja i razmjena iskustava, kako sa domaćim, tako i sa institucijama i organizacijama iz drugih zemalja, kao što je njemačka Fondacija Konrad Adenauer.

Direktor Fondacije Beckmann-Dierkes je istakao da ova Fondacija realizuje brojne projekte širom svijeta u cilju promocije kulturnog nasljeđa i da ima za cilj da „povezuje organizacije, dobre ideje i ljude u tom pravcu“. Isto tako, kazao je da je Crna Gora zemlja brojnih prirodnih ljepota. Posjećujući Crnu Goru, zaključio je da su nacionalni parkovi, ne samo prirodna, već i kulturna dragocjenost Crne Gore.

Stručna saradnica za kulturno-istorijsko nasljeđe Radmila Adžić je informisala o značaju promocije kulturne baštine u NPCG i predložila nekoliko idejnih projekata. S tim u vezi, izdvojila je, između ostalog, rekonstrukciju jedne od vodenica na pritokama kanjona rijeke Tare i projekat valorizacije srednjevjekovnog karavanskog puta u NP Durmitor, istraživačke radove u NP Lovćen u cilju prezentacije lovćenskih guvana, istraživanja vodenica u kanjonu Tare i starih kamenih mostova i mlinova u NP Skadarsko jezero. Za NP Prokletije predložila je projekat valorizacije i prezentacije praistorijskih crteža na Volušnici i Vezirovoj bradi, kao i organizovanje tematskih izložbi i štampanje kataloga kulturno-istorijskog nasljeđa NPCG.

U cilju promocije etnografske baštine sa prostora NPCG, stručna saradnica za etnografsko nasljeđe Snežana Vukotić je informisala o projektima koji su realizovani u prethodnom periodu i u tom smislu izdvojila postavku Etno sobe u Centru za posjetioce na Vranjini, izradu filma o starim zanatima sa prostora NP Skadarsko jezero, kao i realizaciju prošlogodišnje manifestacije „Dani evropske baštine“ u saradnji sa Ministarstvom kulture u cilju promocije tradicionalnog splavarenja drvenim splavom na rijeci Tari u NP Durmitor.

Osim prezentacije potencijalnih projekata iz oblasti kulturno-istorijskog nasljeđa i bogate etnografske baštine, na sastanku je dogovorena saradnja u cilju promocije kulturnog nasljeđa NPCG na događaju koji se organizuje u njemačkom najstarijem nacionalnom parku Hartz.

Sastanku koji je održan u Upravi JPNPCG u Podgorici, 26. januara 2018. godine, prisustvovali su i Sanija Šljivančanin koordinatorka projekta Konrad Adenauer Fondacije za Crnu Goru, te ispred JPNPCG, Nikola Vukanović rukovodilac odjeljenja za međunaradnu saradnju i projekte i Thomas Woehrstein CIM ekspert u JPNPCG.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.