Herceg Novi dobio prvo dobrovoljno vatrogasno društvo
DVD Bijela otvaranje

DVD Bijela

Herceg Novi dobio prvo dobrovoljno vatrogasno društvo

Herceg Novi od danas ima prvo dobovoljno vatrogasno društo - DVD Bijela.

 Na ovaj način realizovana je ideja stara gotovo deceniju, a u namjeri da se civilna zaštita Herceg Novog i svih koji u njemu borave.

„ Užasni požari koji su našu opštinu zadesili proteklog ljeta učvrstili su nas u namjeri da osnivanjem jednog ovakvog društva poboljšamo reagovanje u situacijama kada su ugroženi ljudski životi i imovina. Prepoznavši da su nam u takvim momentima potrebne jače snage i veći broj ljudi, odmah smo reagovali. U saradnji sa Službom zaštite i spasavanja Herceg Novi okupili smo zainteresovane  građane, te krenuli u nabavku opreme, svakodnevne obuke sa profesionalnim vatrogascima, a sve radi pripreme za onaj dan kada će svima nama biti potrebna njihova pomoć, iako želimo da on nikada ne dođe“, kazao je predsjednik Opštine Hereceg Novi Stevan Katić na svečanom otvaranju Društva u hotelu „Park“.

Sa zadovoljstvom je istakao da je postojalo veliko interesovanje građana za članstvo u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bijela, što je još jedna potvrda da je osnivanje dobar potez. DVD Bijela imaće dvadesetak stalnih članova, i pored toga spisak onih koji će biti angažovani u slučaju potrebe.

„Ovaj način organizacije snaga zaštite i spasavanja na lokalnom nivou potvrđeno je dobar model, koji je u skladu sa evropskom praksom. Posebno je važan u gradovima poput našeg, koji su razuđeni i imaju izuzetno nepristupačne tačke. S tim u vezi, nećemo stati na ovome. Predstoji nam i otvaranje Dobrovoljnog vatrogasnog društva Luštica, za šta su već obavljene tehničke pripreme i ostalo je da zaključimo administrativni dio posla“, rekao je Katić.

DVDBijelaotvaranje01

Dodao je da će lokalna uprava nastaviti da unapređuje rad Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi, koja je i prva u Crnoj Gori sa  međunarodno sertifikovanim K1 timom. U pripremi je projekat međugranične saradnje sa Opštinom Konavle, u okviru kojeg će nastojati da obezbijede dodatnu opremu, vozila i postavljanje video nadzora u pograničnom dijelu. Zahvaljujući saradnji sa pobratimskim gradom Kranjem novski vatrogasci i spasioci boraviće na obuci u Sloveniji. Regionalnim vježbama, poput one koja je nedavno održana na Orjenu, nastavlja se sa osnaživanjem kapaciteta i veza sa drugim gradovima, radi što efikasnijeg djelovanja u slučaju potrebe.

„Opština Herceg Novi ima snažnu namjeru da jača Službe zaštite i dobrovoljno udruživanje vatrogasaca, kako bi naš grad imao zaokružen sistem civilne zaštite i da bismo u svakom trenutku, bili u pitanju požari, sniježni nameti, zemljotresi ili druge situacije kada je ljudima potrebna pomoć, bili spremni i sposobni da je i pružimo“, zaključio je Katić i čestitao otvaranje DVD Bijela.

Pored njega, svečanosti su  prisustvovali direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, potpredsjednici Opštine Herceg Novi Danijela Đurović i Miloš Konjević, sekretar Vatrogasnog saveza Crne Gore Velizar Čađenović, načelnici službi zaštite i spasavanja iz više crnogorskih gradova, kao i predstavnici sponzora koji su pomogli otvaranje DVD Bijela.

Mulić je ocijenio je da je današnji dan važan datum za sistem zaštite i spasavanja u cijeloj Crnoj Gori.

„Danas otvaramo prvu stranicu jedne, nadam se uspješne priče, čiji će se sadržaj ispisivati humanošću, požrtvanošću i solidarnošću. Svi znamo da je posao vatrogasaca i spasailaca opasan, težak i stresan, zbog čega dobrovoljnost u tom domenu ima posebnu dimenziju“, rekao je Mulić.

DVDBijelaotvaranjeKati02

Kako je istakao, u mnogim evropskim državama upravo dobrovoljna društva čine “važan dio odgovora na sve vrste hazarda”. Nažalost, u Crnoj Gori nemamo takvu tradiciju i broj društava je mali, a uglavnom su skoncentrisana u Boki. Mulić vjeruje da je današnji događaj početak novog odnosa prema ovom pitanju.

„Klimatske promjene i globalno zagrijavanje sve više će uzrokovati pojave ekstremnih meteoroloških prilika. Zato je obaveza svih u sitemu, da jačamo otpronost zajednice na katastrofe, izgrađujući stabilan i funkiconalan sistem zaštite i spašavanja. Izgradnja takvog sistema je obaveza i odgovornost svih nas, a podrška ovoj vrsti dobrovoljnosti obaveza je i lokalne samouprave i države“, kazao je Mulić.

On je obećao pomoć Direktorata u opremi i obuci pripadnika DVD Bijela. Dikrektorat će donirati pumpe za crpljenje vode, naprtnjače, odijela za šumske požare i slično, kako bi na taj način podstakao formiranje doborvoljnih vatrogasnih društava.

Sekretar vatrogasnoig saveza Crne Gore, Velizar Čađenović istakao je da su vatrogasci naši heroji  i da će Savez raditi na poboljšanju njihovog statusa na državnom nivou. Objasnio je i koliko je značaj ovakvih društava, jer je vrijeme presudan faktor u gašenju požara.

Član DVD Bijela i predstavnik Mjesne zajednice Bijela, Miroslav Mijanović istakao je da će osnivanje društva unaprijediti reagovanje na sve nepredviđene okolnosti.

„Naš moto je humanost. Da radimo, ali da se družimo. Otvaranje ovakvih dobrovoljnih organizacija afirmiše i uliva nadu  u boljitak i jačanje zajednice i društva u cjelini“, kazao je Mijanović i pozvao sve zainteresovane da se učlane u Društvo.

Komandir Marko Vujisić informisao je da je u DVD Bijela učlanjeno oko 20 dobovoljaca. Raspolažu sa dva vatrogasna vozila i jednim manjm, kontrolonim vozilom.  Pojas od Kumbora do Kamenara, formiranjem ovog društva mnogo je bolje zaštićen,  zaključio je Vujisić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.