Godina koju će pojesti izbori
Foto: Profimedia

Do glasačke kutije više putića

Godina koju će pojesti izbori

Trenutno se koplja lome oko toga da se lokalni izbori u 12 crnogorskih opština, koji treba da se dogode u razmaku od nepunih dva mjeseca, zakažu sa predsjedničkim izborima. Aktuelni crnogorski predsjednik takve zahtjeve iz opozicije i nevladinog sektora nazvao je političkim pritiskom na njega lično, dok se potreba da se izbori zakažu zajedno pravda ekonomskom računicom.

I zaista, Crna Gora bi trebalo da vodi računa o svakom centu, ako je vjerovati njenoj Vladi koja na svakom ćošku priteže kaiš, osim kad su izgleda izbori u pitanju. Za izbore para ne može da fali.

A i crnogorska opozicija, makar onaj njen mejn strim koji svakodnevno iznosi stavove o tom da li i kada i kako organizovati izbore, sa protokom vremena dokazano odustaje od svojih zahtjeva. Jer ko se još sjeća da je crnogorska opozicija kao uslov bez kojeg se ne može dalje postavila ponavljanje parlamentarnih izbora.

A ko se sjeća da su tražili ponavljanje lokalnih izbora u Nikšiću na kojima nijesu učestvovali zbog podrške optuženim u slučaju poznatom kao terorizam u pokušaju na dan parlamentarnih izbora. Na kraju krajeva, ko će se sjetiti para koje se troše na izbore kada oni prođu. Jer svi su izgledi da za izbore ne može da fali.

“Potpuno je logično da se zajedno sa predsjedničkim izborima raspišu i lokalni izbori u 12 opština, imajući u vidu vremenski razmak od nepuna dva mjeseca za dva izborna ciklusa. To je svrsishodno i sa stanovišta trošenja ne malih budžetskih sredstava za predstojeće izborne cikluse. Nije pritisak na bilo koga, pa ni na predsjednika države, već dobronamjerna sugestija da se, naravno, u saradnji sa predstavnicima lokalnih samouprava napravi racionalan potez spajanja izbora.”kaže za Kodex nezavisni poslanik u crnogorskom Parlamentu Aleksandar Damjanović.

AleksandarDamjanovic

Aleksandar Damjanović

A mi smo svi zajedno svjedoci da logika i racio često ne učestvuju u donošenju odluka u Crnoj Gori. To se ne mora odnositi samo na politiku već i na sve ostale sfere od životnog značaja. Ali smo isto tako svjedoci da vlast traži, i pronalazi, sve načine na koje bi mogla da uštedi kako bi se makar malo dopunila rupa koja postoji u crnogorskom budžetu. Da li bi milionski iznosi potrebni da se organizuje toliko zbora u Crnoj Gori u ovoj godini, mogli biti bili dovoljan poriv da se i uštedi vidjećemo.

“Imajući u vidu da ishod predsjedničkih i lokalnih izbora može opredijeliti čak i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora tokom tekuće godine, bilo bi neodgovorno da se u finansijski iscrpljenoj i politički nestabilnoj Crnoj Gori desi “takav luksuz” neprekidnih izbornih ciklusa u samo jednoj godini.” konstatuje za Kodex poslanik u crnogorskom Parlamentu Aleksandar Damjanović.

Ipak, znajući nas biće ovo godina koju su pojeli izbori. Da li će se negdje tokom svih izbora koji moraju i onih koji bi mogli da se dese i crnogorska opozicija sjetiti šta je sve postavljala kao uslov bez kojeg se dalje ne može vidjećemo. A lako je moguće da neće stići. Svi ćemo biti zauzeti izborima. A za izbore para ne može da fali…        

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.