Francuska
Foto: Tanjug

Francuska "pliva", Sena se diže (FOTO)

Francuska meteorološka služba saopštila je da 15 departmana ostaje pod narandžastim meteo-alarmom zbog izlivanja reka iz svojih korita širom zemlje.

Meteorolozi međutim najavljuju još kiše.

Pored Pariza, u kojem se očekuje da rijeka Sena nastavi da raste do subote, ostali ugroženi regioni se nalaze na sjeveru i istoku zemlje, a četiri departmana u centralnoj Francuskoj su pod oprezom zbog snijega i leda, prenosi AP.

20644096175a69bd426cefd401480575v4big

Meteorološka služba je saopštila da su za poplave krive dugotrajne kiše, navodeći da je količina kišnih padavina u Parizu bila dva puta veća nego uobičajeno.

Kako je agencija izvijestila u srijedu, uprkos blagom poboljšanju vremenskih uslova, nivo vode u riječnim koritima širom Francuske i dalje raste, što je poremetilo željeznički saobraćaj i rad metroa u Parizu.

7116564445a69bd402fa74815998919v4big

Kako je tada agencija prenijela, francuska meteorološka služba objavila je narandžasto upozorenje za 23 departmana. 

Zapadno od Pariza, Sena se na pojedinim mjestima, između gradova Sen-Žermen-an-Le i Le Pek, izlila iz korita.

Meteorolozi predviđaju da će nivo Sene rasti sve do vikenda. Očekuje se da će rijeka dostići najviši nivo od juna 2016. godine, kada su vlasti bile primorane da zatvore nekoliko turističkih objekata, uključujući i Luvr. 

6332483275a69bd3f30050701374360v4big

U Parizu je u utorak, zbog izlivanja rijeke Sene, bilo zatvoreno nekoliko puteva, a krstarenja rijekom su bila otkazana, a od srijede je najavljeno da će na nekoliko dana biti zatvoreno i šest željezničkih stanica u blizini Sene. 

Zvaničnici su tada upozorili i na rizik od poplava u istočnim oblastima Francuske zbog obilnih padavina prethodnih nekoliko nedjelja.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.