URA Berane: Poljoprivreda fokus našeg programa - modernizacija i veća novčana izdvajanja

URA Berane: Poljoprivreda fokus našeg programa - modernizacija i veća novčana izdvajanja

Odgovorna lokalna vlast, čiji ćemo biti dio, mora imati jasnu strategiju i viziju za razvoj poljoprivrede a podrška poljoprivredncima mora biti planska jer je to šansa Berana za njegov prosperitet, istakao je danas Jakša Dragović kandidat za odbornika Građanskog pokreta URA u Beranama.

On kaže da značaj poljoprivrede kao razvojne šanse grada do sada nije na pravi način bio prepoznat.

„Poljoprivrednicima nije potrebna sporadična podrška lokalne samouprave ili podrška koja će biti zasnovana na prijateljskim i rodbinskim vezama. Potrebno je aktivno uključivanje vlasti, kako bi poljoprivreda uz turizam postala pokretačka grana razvoja privrede Berana“, naglašava Dragović.

Navodi da njihov program ima jasne mjere i podsticaje koje će doprinijeti razvoju poljoprivrede.

„Prije svega, formiraćemo lokalni fond za podršku poljoprivredi i razvoju sela i za ovu namjenu godišnje ćemo izdvajati minimum 3% budžeta ili 300.000 eura. Uradićemo strategiju ruralnog razvoja opštine Berane koju ćemo dosljedno sprovoditi iz lokalnog fonda i kroz redovno kandidovanje projekata za podršku iz agrobudžeta i predpristupnih fondova EU. U sprovođenju strategije prioriteti će biti poboljšanje uslova života u udaljenijim i manje razvijenim selima i rješavanje svakodnevnih problema građana. Tu prije svega mislimo na poboljšanje putne infrastrukture, stanja vodosnabdijevanja, obezbjeđivanje neophodnih servisa u seoskim sredinama kao što su prevoz đaka, zdravstvena zaštita, dostupnost veterinarske zaštite”, ističe Dragović.

Dragović kaže i da u pokretu URA smatraju da je potrebno fokusirati se na olakšavanje prepreka sa kojima se poljoprivrednici danas suočavaju.

“Zato ćemo kao dio vlasti raditi na olakšavanju dobijanja neophodnih dozvola za gradnju poljoprivrednih objekata, kako bi na taj način pospješili i unaprijedili stanje u poljoprivredi. Obezbijedićemo uslove koji se odnose na terenske automobile i opremu, kako bi opštinska poljoprivredna služba bila stalno prisutna na terenu i pružala direktnu pomoć poljoprivrednicima”, naglašava Dragović.

Dragović zaključuje da će URA dati aktivan doprinos poljoprivredi Berana i sveukupnom razvoju grada, za sve njegove građane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.