Nacionalne parkove tokom prošle godine posjetilo blizu 330.000 posjetilaca
Durmitor

Nacionalne parkove tokom prošle godine posjetilo blizu 330.000 posjetilaca

Direktor JPNPCG Elvir Klica prisustvovao je sastanku u okviru radne posjete predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića opštini Žabljak, 24. januara, na kom je predstavio planirane aktivnosti za 2018. u cilju unapređenja turističke sezone u NP Durmitor.

Direktor Klica je najprije podsjetio da je Nacionalne parkove Crne Gore tokom prošle godine, na ukupnom nivou, posjetilo blizu 330.000 posjetilaca. Od toga je oko 187.000 boravilo u NP Durmitor, što predstavlja povećanje posjećenosti od 42% u odnosu na sezonu 2016. godine, dok je rijekom Tarom splavarilo 18.500 ljubitelja prirode, što predstavlja rast od 9% u odnosu na 2016. godinu.

„Dobru osnovu za naš optimizam, kada su u pitanju očekivanja od nastupajuće sezone, predstavlja izgradnja i realizacija niza drugih turističkih sadržaja i aktivnosti u NPCG. U tome ćemo imati značajnu podršku od strane Vlade Crne Gore i resornog Ministarstva, te će se u saradnji sa Direkcijom javnih radova kroz kapitalna ulaganja u putnu i turističku infrastrukturu i ove godine realizovati najznačajniji projekti jer je određeni iznos sredstava izdvojen i za NPCG", kazao je Klica.

U cilju unapređenja turističke infrastrukture koja se realizuje u saradnji sa Direkcijom javnih radova, Kapitalnim budžetom za 2018. godinu, direktor Klica je izdvojio nekoliko projekata kao što su: projekat Revitalizacije Žugića luke u kanjonu Tare koji predviđa rekonstrukciju postojećeg objekta i njegovu prenamjenu u centar za raftere i revitalizaciju Žugića vodenice; Izgradnja objekta Centra za posjetioce sa sadržajima paviljona Crne Gore (Expo Milano), izgradnja parkinga na ulazu prema Crnom jezeru i sanacija ulice prema bivšem Vojnom odmaralištu.

„Od posebnog je značaja završetak radova na izgradnji nacionalnog restorana „Crno jezero“. Otvaranjem restorana ujedno ćemo obogatiti turističku ponudu i povećati kvalitet usluga u NP Durmitor", kazao je Klica.

Planirano je izdavanje ugostiteljskih objekata u zakup kako bi se na kvalitetan način upravljalo ovim objektima i kako bi Nacionalni park mogao da na adekvatan način realizuje aktivnosti u cilju zaštite i očuvanja brojnih vrijednosti ovog zaštićenog prirodnog područja.

Predviđenim sredstvima za 2018. godinu u NP Durmitor planirana je izgradnja spremišta za čamce na Crnom jezeru, izgradnja javnih toaleta na Crnom jezeru, izgradnja kontrolno-ulaznih punktova, izgradnja splava na Crnom jezeru, izgradnja ulazne kapije ka Crnom jezeru, nabavka jezerskog mobilijara, razvijanje novih tematskih staza, uređenje biciklistickih i pjesačkih staza, izrada info tabli, smjerokaza i parkovskog mobilijara.

„Izrada nove web platforme i korišćenje platomata će omogućiti i on-line kupovinu usluga parkova, sa aplikacijom za monitoring i prijavu problema posjetilaca, virtuelnu šetnju kroz parkove 360º sa fokusom na nabitnije prirodne i kulturne lokalitete“, saopštio je direktor Klica.

Takođe, planirane su aktivnosti na zaštiti biodiverziteta, monitoring kvaliteta vode na Crnom jezeru i rijeci Tari, očuvanje florističkog diverziteta, zaštita staništa i biljnih vrsta, zaštita i očuvanje šumskih ekosistema, praćenje stabilnosti populacije riba, poribljavanje Crnog jezera, te monitoring i kartiranje staništa velikog tetrijeba, divokoze itd.

"Povećanje broja posjetilaca, predstavlja potvrdu našeg rada i zalaganja na planu promocije turističke ponude NP Durmitor kao UNESKO-vog sajta i zaštićenog prirodnog područja univerzalnih vrijednosti i ujedno dodatnu obavezu da u tom pravcu nastavimo sa uvođenjem novih sadržaja i ponuda. U saradnji sa ukupnom turističkom privredom, radićemo na kontinuiranoj promociji, učestvovati i biti partneri na svim manifestacijama. Na sajmu u Minhenu krajem februara će biti prikazan film o tradicionalnom drvenom splavu i izložba makete splava, jer je splavarenje u najdubljem kanjonu u Evropi nenadmašiv osjećaj", saopšteno je na sastanku.

Sastanku u opštini su prisustvovali i mniistar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, direktor Direkcije javnih radova Almer Kalač, predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, predsjednik Skupštine opštine Vidoje Tomčić, potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić i glavni administrator Opštine Milika Ostojić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.