Pejović u Davosu: Ujedinjena Evropa skupa sa Zapadnim Balkanom ostaje prioritet
Foto: Gov.me

Trend rasta podrške EU sve jači, uprkos turbulentnom periodu

Pejović u Davosu: Ujedinjena Evropa skupa sa Zapadnim Balkanom ostaje prioritet

"Evropska unija, uz promovisanje mira i blagostanja među stanovništom Evrope, ostaje ključni mehanizam za dalji razvoj kontinenta uz jačanje njene pozicije na globalnoj sceni. U toj Uniji ujedinjena Evropa skupa sa Zapadnim Balkanom ostaje prioritet”, poruka je ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića sa Svjetskog ekonomskog foruma.

Pejović, u okviru ovogodišnjeg Foruma u Davosu, učestvuje u radu grupe „Novi lideri za Evropu“, čija je tema koncept zajedničkih vrijednosti i principa koji spajaju članice EU i zemlje kandidate i doprinose stvaranju čvršćeg osjećaja zajedništva. Na sastancima „Nove mogućnosti za Evropu” i „Idenititet, integracija i migracija” su razmijenjena mišljenja o viziji, jakoj reformskoj agendi Evrope i demografskim promjenama.

Pejović je istakao da je trend rasta podrške EU sve jači, uprkos turbulentnom periodu koji je za njom.

„To, potvrđuju i rezultati poslednjih istraživanja na nivou Evrope, koji pokazuju da Unija uživa veliku podršku u zemljama članicama i da talas populizma jenjava", kazao je Pejović.

Ukazao je da u Crnoj Gori, kao državi koja je najdalje odmakla u pregovorima, postoji stabilan trend podrške građana članstvu u EU, navodeći da pozitivan stav o Uniji ima 63,7% crnogorskih građana.

Podsjetio je da zemlje članice EU poštuju fundamentalne vrijednosti, kao što su ljudsko dostojanstvo, ljudska prava, sloboda, demokratija, jednakost i vladavina prava, poručujući da njegovanje ovih vrijednosti mora i dalje biti u fokusu EU. U tom smislu je ukazao na značaj proširenja EU na sve države koje su spremne da svoj dalji razvoj temelje na evropskim vrijednostima i standardima.

Učesnici sastanka su gotovo jednoglasno ukazali da je budućnost Evrope danas mnogo izvjesnija uz jako rukovodstvo i jasnu viziju lidera, jačanje odbrambene unije i zajedničke vanjske poltike te ekonomsko-finansijakih instrumenata. U dijelu sastanka održanog na temu idenititeta, integracije i migracije razgovarano je o izazovima koje je donijela izbjeglička kriza i mehanizmima UN za prevazilaženje izazova na globalnom nivou (Njujorška deklaracija).

Ministar Pejović je na marginama skupa u Davosu razgovarao i sa članicom Izvršnog komiteta i rukovodiocem odeljenja za Evropu i Evroaziju SEF-a u Davosu Martinom Larkin, kao i s ministricom finansija Latvije Danom Reznece – Ozola. Sastao se i s ministaricom za bugarsko predsjedavanje Savjetom EU 2018. godine Lilijanom Pavlovom, kao i sa ministrima vanjskih poslova Makedonije i Albanije, Nikolom Dimitrovim i Ditmirom Bušatijem, Amandom Elis iz Istočno-zapadnog centra, kao i nizom drugih kolega i zvaničnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.