Vukčević dobio spor protiv Agencije za spriječavanje korupcije
Nikola Vukčević

Upravni Sud poništio odluku ASK

Vukčević dobio spor protiv Agencije za spriječavanje korupcije

Filmski reditelj Nikola Vukčević odstranjen je iz članstva Savjeta RTCG jer je po nalazu Agencije za spriječavanje korupcije, kao javni funkcioner prekršio Zakon o spriječavanju korupcije jer je kao član Savjeta RTCG ostvario korist režirajući film za produkciju Galileo, na osnovu čega je dobio autorski honorar.

Na osnovu nalaza Agencije, Administrativni Odbor crnogorskog Parlamenta predložio je plenumu da se Nikola Vukčević smijeni sa mjesta člana Savjeta Javnog Servisa. Uz Vukčevića je uz slične nalaze Agencije odstranjen i Goran Đurović kao predstavnik NVO sektora u Savjetu RTCG. Na svoje saslušanje pred Administrativnim Odborom Vukčević je došao u pratnji svog advokata. Bio je voljan da dokaže nezakonitost odluke Agencije. To mu nije uspjelo pred parlamentarnim odborom ali je uspio pred Upravnim Sudom.

Upravni Sud je našao da je Agencija za spriječavanje pogrešno tumačila odredbe zakona odnosno nejasno dovodila odredbe u vezi sa povredom članova zakona koje se pripisuju Vukčeviću. Upravni sud je našao da se članstvo u Savjetu može povezati sa sukobom interesa koji je definisan u članu 7 stav 2 Zakona o spriječavanju korupcije samo ako privatni interes javnog funkcionera može uticati na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije.

“To što je tužilac režirao film i po tom osnovu ostvario materijalnu korist nije propisano kao povreda zakona i postupanje suprotno članu 26 Zakona. Da ta okolnost ne predstavlja zabranu u smislu Zakona o spriječavanju korupcije, upućuje i odredba člana 9 stav 1 Zakona o sprječavanju korupcije, kojom je određeno da javni funkcioner može da se bavi, između ostalog, umjetničkom djelatnošću i da po tom osnovu stiče prihode od autorskih i sličnih prava. Tuženi nijednom riječju ne objašnjava kako dozvoljena radnja iz člana 9 Zakona o sprječavanju korupcije može uticati na pristrasnost tužioca prilikom vršenja njegove funkcije člana Savjeta čija je nadležnost zakonom utvrđena (čl. 22 Zakona) i ne navodi koja od tih nadležnosti bi mogla biti dovedena u pitanje postupanjem tužioca iz razloga što je ostvario novčani prihod kod pravnog lica registrovanog, između ostalog za proizvodnju televizijskog programa.” navodi se u odluci Upravnog Suda.

Za utvrđivanje sukoba interesa člana Savjeta u smislu člana 7 Zakona o sprječavanju korupcije u vezi odredaba člana 26 Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore, odnosno za donošenje zakonite odluke neophodno je konkretizovati privatni interes koji upućuje na mogućnost nepristrasnog postupanja prilikom vršenja njegove funkcije, navodi Upravni Sud.

“Tuženi ne daje razloge u tom pravcu već radnju koja sama po sebi ne predstavlja sukob interesa, nejasno dovodi u vezu sa povredom citirane odredbe člana 7 Zakona o spriječavanju korupcije. Kako takvo postupanje predstavlja povredu pravila postupka jer dati razlozi ne upućuju na odluku u dispozitivu, osporenu odluku je trebalo poništiti. U ponovnom postupku tuženi organ će otkloniti ukazane nepravilnosti i donijeti novu, zakonitu odluku.” navodi  Upravni sud u presudi.

Sud je naložio Agenciji i da Vukčeviću isplati 400 eura na ime sudskih troškova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.