Ustavni sud nije prihvatio inicijativu
Ilustracija

Ustavni sud nije prihvatio inicijativu "Pink M": Rijaliti može samo od 23 h

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu televizije “Pink M” za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima, saopštila je Agencija za elektronske medije (AEM).

Ovim rješenjem je utvđeno da obaveza da se rijaliti programi označavaju sa oznakom 18 i emituju isključivo u periodu od 23 do 06 časova ne predstavlja cenzuru i da je proporcionalna legitimnom cilju.

Podsjećamo da je Agencija 2016. godine usvojila navedenu normu, u cilju zaštite maloljetnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj djeteta kroz unaprijed jasno i vidno označavanje takvih sadržaja i distribucije na način za koji je najmanje vjerovatno da će ga dijete koristiti.

Tom prilikom Agencija je cijenila dva oprečna interesa koja mora da štiti: javni interes odnosno pravo na zaštitu maloljetnika, sa jedne strane, i pravo odnosno slobodu emitera na komercijalno poslovanje, sa druge strane.

"Ustavni sud Crne Gore je ocjenio da ograničenje slobode emitera, da rijaliti programske sadržaje može emitovati samo nakon 23 časa, ima legitiman, kvalifikovani i opšti interes, koji je Agencija kao regulator prepoznala, kao i da je navedena mjera proporcionalna važnosti pitanja zaštite maloljetnika te da ne ugrožava načelo jednakosti garantovano Ustavom Crne Gore", saopšteno je iz AEM-a.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.