Fotografija odaje da li ste bolesni
Ilustracija

Fotografija odaje da li ste bolesni

Švedski naučnici utvrdili su da se na osnovu fotografije lica u više od 80 posto slučajeva može utvrditi da li je neka osoba bolesna ili nije.

Ljudima, čini se prilično dobro polazi za rukom da utvrde da li je neka osoba bolesna i treba li je zaobilaziti, zaključili su švedski naučnici na osnovu istraživanja u kojem su ispitanicima davali fotografije osoba s pitanjem misle li da je ta osoba bolesna.

Suočeni s fotografijama bolesnih i zdravih osoba ispitanici su sa 81-postotnom tačnošću izdvojili bolesne osobe, objavio je tim švedskog instituta Karolinska u Stokholmu. Tim predvođen neuropsihijatrom Džonom Akselsonom zarazio je bakterijom koli, koja izaziva upalni proces, dobrovoljce, dok je kontrolna grupa dobila placebo injekciju. Dva sata nakon injekcije dobrovoljci su fotografisani i potom su slike pokazane učesnicima istraživanja.

Naučnike je zanimalo i koja su specifična obelježja pomogla ispitanicima da odrede jesu li osobe na fotografijama bolesne ili zdrave.

U drugom krugu istraživanja fokusirali su se na vizuelne simptome bolesti na licu.To je uključivalo blijede usne i ten, sjajnu ili prošaranu kožu, spuštene uglove usana i otečene ili crvene oči.

Sa izuzetkom sjajne ili prošarane kože svi su ispitanici naveli preostale faktore kao one na  osnovu kojih su prepoznali bolesne na fotografijama.

Naučnici u radu objavljenom u stručnom časopisu Proceedings of the British Royal Society upozorili su da oslanjanje samo na vizuelnu analizu može biti pogrešno. Lica tužnih ili umornih osoba na primer, mogu biti zamijenjena za bolesna. Taj fenomen koincidira s drugim studijama koje sugerišu da se u društvu često izbjegavaju umorne osobe.

izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.