Gošović: Ne postoji norma koja ograničava održavanje izbora u istom danu
Neven Gošović

Reagovanje na saopštenje iz Vujanovićevog kabineta

Gošović: Ne postoji norma koja ograničava održavanje izbora u istom danu

Navodi predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, da je zakonski nemoguće da lokalni izbori u Podgorici i u još jedanaest opština budu održani 15. aprila, za kada su raspisani predsjednički izbori, a da je izbore u Beranama za 4. februar raspisao u skladu sa Zakonom, kontradiktorni su, nerazumljivi i pravno neodrživi, kazao je član Predsjedništva Demokrata, Neven Gošović.

Iz kabineta predsjednika Crne Gore saopšteno je ranije da dio opozicionih partija preko medija vrši pritisak na Vujanovića da zakaže lokalne izbore za Glavni grad i 11 opština istovremeno sa predsjedničkim

U približno istim pravnim okolnostima u pogledu isteka mandata tekućih saziva skupština opština, ističe Gošović, predsjednik Crne Gore bi svoja zakonska ovlašćenja u vezi sa danom održavanja izbora morao primjenjivati na istovjetan način, što očigledno ne namjerava da učini.

"Četvorogodišnji mandat Skupštine opštine Berane ističe 24. marta 2018. godine. Izbore u toj opštini predsjednik Crne Gore je sazvao 48 dana prije isteka mandata tekućem sazivu Skupštine. Predsjednik je imao zakonsku mogućnost da i te izbore raspiše najkasnije 15 dana prije isteka mandata Skupštine, ali se opredijelio da to učini ranije, rukovođen, kako je saopštio, razlozima racionalnosti kako bi izbori u Beranama bili održani istovremeno sa izborima u Ulcinju. Racionalnost ga je rukovodila da spoji izbore u Beranama i Ulcinju, ali ga racionalnost ne rukovodi da lokalne izbore raspiše zajedno sa predsjedničkim, već istrajava na stanovištu da u razmaku od dvadesetak dana imamo dva velika i složena izborna procesa. I logički, i pravno, i demokratski - neodrživo stanovište," navodi Gošović.

Jasno je, dodaje on, da ne postoji niti jedna zakonska norma koja ograničiva da se lokalni i predsjednički izbori održe u istom danu, a svi razlozi, kako je kazao, ukazuju da je to jedina racionalna, logična i demokratska odluka.

"Sa druge strane, održavanje naznačenih izbora 15. aprila ne mora imati za posljedicu skraćenje mandata tekućeg saziva skupština opština u kojima bi se toga dana održali izbori. Naime, sada važeći Zakon o lokalnoj samoupravi rok od 60 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora odredio je kao krajnji rok za konstituisanje novoizabranih skupština opština. Potrebna je samo politička volja da se u opštem interesu navedeni izbori održe istog dana. Zbog svega navedenog, više je nego jasno da motiv ovakvog postupanja Vujanovića nije poštovanje zakona, već čista računica njegove partije i njenog „šefa“ da održavanje izbora u istom danu ne bi bilo u interesu DPS-a," zaključuje Gošović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.