Milijarda kazne za Qualcomm
Ilustracija

Zbog zloupotrebe tržišta

Milijarda kazne za Qualcomm

Evropska komisija je kaznila američku IT kompaniju Qualcomm sa 997 miliona evra zbog zloupotrebe tržišne dominacije u LTE bazičnim čipovima.

To su čipovi koji se ugrađuju u mobilne telefone koji podržavaju tehnologije 4G mreže. Qualcomm je, navodi se u odluci Evropske Komisije  spriječio rivale da se takmiče na tržištu tako što su plaćali ključnom kupcu, kompaniji Apple,  pod uslovom da ne kupuju čipove od rivala. Ovo je protivzakonito prema anti-trust pravilima EU.

Komesar Margret Vestager, zadužena za politiku konkurencije, rekala je da je Qualcomm više od pet godina nezakonito isključio konkurente sa tržišta za LTE bazne čipove i na taj način utvrdio svoju dominaciju na tržištu. Qualcomm je platio milijarde američkih dolara ključnom kupcu Apple da oni ne bi kupili od rivala.Ta plaćanja nisu bila samo smanjenje cijene, nego su napravljeni pod uslovom da Apple isključivo koristi Qualcommove  čipove na svim iPhones-u i iPad-ima.

“To znači da nijedan konkurent nije mogao efikasno da parira kompaniji Qualcomm na ovom tržištu, bez obzira na to koliko su dobri njihovi proizvodi. Qualcommovo ponašanje isključilo je potrošače i druge kompanije mogućnossti izbora i inovacija - i to u sektoru sa velikom potražnjom i potencijalom za inovativne tehnologije. Ovo je nezakonito prema anti-trust pravilima EU i zašto smo doneli današnju odluku.” rekla je Vestager.

24497321202351429763171101Qualcommll

Baseband čipovi omogućavaju pametnim telefonima i tabletima da se povezuju sa mobilnim mrežama i koriste se za prenos govora i podataka. LTE baseband čipsetovi su u skladu sa standardom 4G Long-Term Evolution (LTE). Qualcomm je najveći svjetski dobavljač LTE baseband čipova. Ali na tržištu su aktivni i drugi proizvođači čipova - Intel (najveći dobavljač čipseta koji se koristi u računarima), posebno je pokušao da svojim proizvodima konkuriše Qualcomm-u.

Zbog činjenice da je Apple bio ključni kupac za LTE baseband čipsetove, kao najvažniji proizvođač pametnih telefona i tableta sa premium imidžom širom svijeta 2011. godine, Qualcomm je potpisao ugovor sa Appleom, obavezujući se na značajna plaćanja Appleu pod uslovom da kompanija isključivo koristi Qualcomm čipsete na uređajima "iPhone" i "iPad". U 2013. godini rok trajanja ugovora produžen je do kraja 2016. godine.

Tajni sporazum je jasno definisao da će Qualcomm zaustaviti ova plaćanja, ako je Apple komercijalno pokrenuo uređaj sa čipsetom koji je isporučio rival. Pored toga, u većem broju slučajeva prema sporazumu, Apple je morao da  vrati Qualcommu veliki dio isplata ukoliko odluči da zamijeni dobavljača. To je značilo da su konkurenti Qualcom-a ostali bez šanse da se takmiče za posao kod kompanije Apple, bez obzira na to koliko su dobri njihovi proizvodi.

Interni dokumenti pokazuju da je Apple ozbiljno razmišljao o prelasku na bazne čipove kompanije Intel ali je Qualcommov ekskluzivitet bio materijalan faktor zbog kojeg je Apple odlučio da to ne učini, sve dok se sporazum ne završi. Sporazum koji će na kraju američkog proizvođača čipova koštati milijardu eura kazne i nije nešto što može uticati na poslovanje giganta iz Silicijumske doline. Naime milijarda eura čini nepunih 5 procenata od onog što je kompanija  Qualcomm zaradila samo prošle godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.