Demokrate: Negativne posljedice mini hidroelektrana u Beranama
Šaranović na press konferenciji

Demokrate: Negativne posljedice mini hidroelektrana u Beranama

Demokratska Crna Gora održala je danas press konferenciju na kojoj je poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, u prisustvu kandidata za odbornike Demokrata u SO Berane, Novice Obradovića i Martina Kljajića, na konkretnom primjeru, uz dokaze, pokazao kakav je odnos Vlade prema sjeveru Crne Gore, saopšteno je iz ove partije.

On je izjavio da je „Hidroenergija Montenegro“, u vlasništvu Olega Obradovića i Ranka Ubovića, na teritoriji opštine Berane do sada izgradila 6 mini hidroelektrana čije su negativne posljedice nesagledive.

"To je naročito vidljivo na području Šekulara. U konačnom, efekti valorizacije Šekularske rijeke ogledaju se kroz uništenje ovog mjesta i nastanjenih domaćinstava, sa jedne, i milionsko prihodovanje „Hidroenergije“, sa druge strane. Sa sličnom situacijom su se nedavno suočili i mještani Vinicke koja se nalazi na svega par kilometara od centra Berana. Iako je Vlada prošle godine dala koncesiju za instaliranje hidroelektrane na Vinickoj rijeci, Vinićani su, vjerovatno poučeni iskustvom Šekularaca, gotovo svi do jednog bili odlučno protiv gradnje i blokirali su mašine kojima je gradnja bila započeta"kazao je Šaranović.

On je prezentovao dva rješenja o koncesionim naknadama koja do sada crnogorska javnost nije imala prilike da vidi i koja svjedoče o bestidnoj krađi crnogorskih građana. Ova rješenja se odnose na koncesione naknade za dvije male hidroelektrane - „Bistrica“ i „Šekular“

„Prema ovim rješenjima, samo za jedan mjesec - april prošle godine, hidrocentrale „Bistrica“ i „Šekular“ prihodovale su 203,060.53 eura, odnosno 78,518.80 eura. Od ovoga beranska opština prihodovala je zanemarljivih 10,296 eura. Dakle, Beranama 5%, a Obradoviću i Uboviću 95%. U prethodne dvije godine, opština Berane je od „Hidroenergije“ kroz koncesione naknade dobila svega 190 hiljada, dok je Obradovićeva i Ubovićeva firma prihodovala gotovo 5 miliona. Da su ove hidrocentrale u vlasništvu opštine, za taj novac bi se mogle renovirati škole i vrtići, rekonstruisati svi oronuli seoski putevi, urediti gradski parkovi i obnoviti gotovo sva gradska infrastruktura. Međutim, izgradnja mini hidroelektrana je evidentno unosan posao rezervisan samo za članove porodice i pojedince bliske predsjedniku DPS-a“, saopštio je Šaranović.

Da se u svemu ovome vodi računa o privilegovanim koncesionarima, a ne građanima, potvrđuje, kako je rekao, i podatak da su građani u posljednjih dvije i po godine kroz račune za struju platili subvencije za vlasnike hidroelektrana u iznosu od 4.7 miliona eura, dok je država od koncesionara kroz koncesione naknade dobila 11 puta manje, odnosno 430 hiljada eura.

Uz to, on je iznio i poraznu statistiku: u Beranama je preko 60% nezaposlenih, dok je penzionera i korisnika socijale duplo više od onih koji imaju posao.

„Tokom prethodne godine, beranska Opština je u namjeri da se na gradskom vodoizvorištu izgradi hidroelektrana naišla na višemjesečno opstruiranje od strane Vlade. Ako smijemo suditi na osnovu prethodno rečenog, očigledno zbog toga što su Vladini strateški partneri Obradović i Ubović, a ne svi građani Berana. Stoga, bilo bi prijeko potrebno da ove koncesije dobija Opština koja bi u dogovoru sa građanima gradila male hidroelektrane na odgovarajućim lokalitetima na kojima ne bi bilo štetnih posljedica po životnu sredinu, čime bi istovremeno obezbijedila značajne prihode i nova radna mjesta. Dok Vuka Golubović, bivši predsjednik Opštine Berane, drži stoku u „štalama“ od 3 sprata sa eloksiranom bravarijom i dok funkcioneri DPS-a sa platama od po hiljadu eura dobijaju socijalna davanja, pojedinci bliski Đukanoviću lično iz ove opštine iznose milione. Nakon svega ovoga, nedvosmileno zaključujemo da je Crna Gora sa ovom vlašću dželat svojim građanima, a dobra vila privilegovanim pojedincima i tajkunima“, zaključio je poslanik Demokrata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.