Iznenađenja i obrti  u nominacijama za Oskara
foto: ilustracija

Iznenađenja i obrti u nominacijama za Oskara

Greta Gervig je tek peta rediteljka nominovana za Oskara, dok direktorka fotografije u filmu "Mudbound", Rejčel Morison, ulazi u istoriju kao prva žena koja je nominovana u toj kategoriji za najprestižniju filmsku nagradu.

Sa 13 nominacija Oblik vode se približio ostvarenjima Sve o Evi, Titanik i La-La lend koji su imali po 14.

Foto: indiewire.com, Greta Gervig

Za Oskara za najbolji film takmičiće se devet ostvarenja: Zovi me svojim imenom, Najmračniji čas (Darkest Hour), Denkerk, Beži!, Lady Bird, Fantomska nit, Doušnik (The Post), Oblik vode (The Shape of Water) i Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju.

Poseban fokus svake godine je na nagradi za najbolju režiju, koja je prema ocjeni nekih pokazatelj rodne nejadnakosti, s obzirom na to da je do sada Oskara dobila samo jedna rediteljka - Ketrin Bigelou za film Katanac za bol.

Džordan Pil, reditelj ostvarenja Bježi!, tek je peti crni filmski stvaralac nominovan za najbolju režiju i treći čiji je film nominovan za najbolji, nakon Berija Dženkinsa prošle godine za film Mjesečina.

Strani mediji skreću pažnju na nominaciju Denzela Vošingtona (Roman J. Israel, Esq) za najboljeg glumca koji je potisnuo Džejmsa Franka (Disaster Artist), koji je optužen za seksulano zlostavljanje.

Kristofer Plamer, nominovan u kategoriji glumaca u najboljoj sporednoj ulozi, zamijenio je Kevina Spejsija u filmu Ridlija Skota Sav novac na svijetu koji se takođe suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje.

Možda najneočekivaniji je uspjeh filma Fantomska nit Pola Tomasa Andersona koji ima četiri nominacije: za najbolji film, režiju, najboljeg glumca (Danijel Dej-Luis) i najbolju sporednu žensku ulogu (Lesli Manvil).

Ostvarenje Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju ima sedam nominacija, odmah iza Oblika vode i epopeje iz Drugog svjetskog rata Kristofera Nolana Denkerk, sa osam nominacija, od kojih je većina u tehničkim kategorijama.

Iako su favoriti uglavnom nezavisni filmovi, nijesu loše prošli ni blokbasteri: Blejd raner 2049sa pet nominacija, Ratovi zvezda: Poslednji džedaji sa četiri, Baby Driver sa tri, Ljepotica i zvijer sa dvije i Piksarov animirani film Koko sa dvije.

Ipak Čudesna žena Peti Dženkins, film sa najvećom zaradom u istoriji koji je režirala žena, ostao je bez nominacija.

Još jedna zanimljivost je da je Meril Strip za ulogu izdavača Vašington posta u filmu Doušnik, došla do svoje 21. nominacije za Oskara.

Prošlogodišnju dodjelu Oskara, čiji je domaćin bio komičar Džimi Kimel, putem Ej-Bi-Sijapratilo je 32,9 miliona gledalaca.

izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.