Crna Gora obilježava vijek od pobune mornara u Boki Kotorskoj
Foto: Gov.me

"Ideje slobode, borbe za jednakost i prava, kao i mira"

Crna Gora obilježava vijek od pobune mornara u Boki Kotorskoj

U organizaciji Ministarstva evropskih poslova, danas je održan sastanak organizacionog odbora za pripremu idejnog programa obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Sastankom je predsjedavao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, a prisustvovali su predstavnici svih institucija i organizacija koje učestvuju u organizaciji događaja.

GetImage2

Imajući u vidu istorijski i kulturološki značaj pobune mornara u Boki Kotorskoj, kako za Crnu Goru, tako i za evropski kontinent, Organizacioni odbor je razmotrio kompletan program i koordinaciju aktivnosti koje će se sprovoditi u više crnogorskih opština.

Ministar Pejović je istakao da obilježavanjem stote godišnjice ovog važnog događaja za Crnu Goru i šire, "pokazujemo kako na pravi način gajimo ideje slobode, borbe za jednakost i prava, kao i mira, te da će u tom duhu biti i organizovane predstojeće aktivnosti".

„Upravo su ovo ideje koje baštini i Evropska unija danas“, poručio je ministar.

Program će početi manifestacijom u Herceg Novom, 1. februara, na stotu godišnjicu početka pobune. Biće organizovano polaganje vijenaca i procesija u Đenoviću i Kumboru, kao i svečana akademija u Herceg Novom, uz pozorišni prikaz događaja koji su se desili 1. II 1918. Par dana nakon toga, održaće se i svečanost u Tivtu, uz kulturno-umjetnički program u prostoru Zbirke pomorskog nasljeđa.

GetImage1

Planirano je da se program završi u Kotoru, 11. februara, otvaranjem izložbe na temu pobune mornara u Boki, polaganjem vijenaca na spomenik palim mornarima u Škaljarima.
Pored toga, dogovoreno je izdavanje prigodne poštanske marke na temu jubileja, krajem januara, kao i da 7. februara u osnovnim i srednjim školama prvi čas bude posvećen ovom jubileju, te prikazivanje crnogorsko-njemačkog filma Kotorski mornari.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.