Lavrov: Vjerujem da će doći do otrežnjenja u CG
Sergej Lavrov

"Tek sada prestao da se pominje ruski trag u pokušaju državnog udara"

Lavrov: Vjerujem da će doći do otrežnjenja u CG

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov smatra da je tek sada u Crnoj Gori prestala da se spominje Rusija i njena uključenost u pokušaj državnog udara.

Obrazlažući dalje ulogu Rusije na Balkanu, ministar Lavrov ocjenjuje da se Rusija “okrivljuje svuda“, a što se Srbije tiče, “ona (Srbija) se okrivljuje za sve što se dešava na Balkanu“. 

“Evo, Crna Gora je (tek) sada prestala da spominje ruski trag u događajima oko kojih su bili toliko verbalno zabrinuti (pokušaj državnog udara i atentata na Mila Đukanovića prošle godine za šta se sumnjiče državljani Rusije i Srbije). Ipak, vjerujem da će doći do otrežnjenja“, rekao je Lavrov ne nudeći više detalja o događajima u kojima su u Podgorici već utvrđene i neke sudske činjenice.

Kako piše Dojče vele, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je na pitanje da prokomentariše američke optužbe oko uloge Rusije u jugoistočnoj Evropi ironično rekao da “Rusija nije okrivljena samo za Balkan, već i za uplitanje u Meksiko, a vjeruje i još ponegdje“.

Objašnjavajući koja je konkretno uloga Moskve na Balkanu, Lavrov je na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da su balkanske države “tradicionalni i bliski prijatelji“ Rusije, jer, kako je naglasio, neke od njih s Rusima dijele i istu religiju. 

“Ja ne vidim nijednu drugu ulogu“, rekao je šef ruske diplomatije. 

Ipak, Amerikanci ruski angažman na Balkanu posmatraju u drugom kontekstu, posebno kad je riječ o geostrategiji. Zato sve češće Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu doživljavaju kao neprihvatljivo vojno prisustvo nadomak osjetljivih granica NATO. 

Ta zabrinutost kulminirala je sredinom prošle, 2017. godine, kada je pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji, zadužen i za Zapadni Balkan, u Kongresu izjavio da Sjedinjene Države nisu toliko zabrinute šta ruska baza nadomak Kosova predstavlja danas, ali jesu “šta bi ona mogla da postane“ sjutra, ako Rusija dobije ono što traži od Srbije – neku vrstu specijalnog, zaštićenog statusa, uključujući i diplomatski imunitet za svoj personal u Nišu. 

Osvrćući se na pitanje DW ministar spoljnih poslova Rusije u nastavku je prokomentarisao rad baze u Nišu. On je podsjetio da je taj centar obezbijedio pomoć mnogim zemljama, “ne samo u Srbiji, već i Crnoj Gori i, čak još i više, prema zapadu“. 

“Mislim da tamo radi osam Rusa i deset Srba. Oni vrše monitoring stanja kada je riječ o iznenadnim situacijama i kad su u pitanju katastrofe ili prirodne nepogode. Pomažu da se to ublaži, gase požare i šalju tamo specijalnu avijaciju. I pored toga, američki ambasador u Beogradu javno je zatražio od rukovodstva Srbije da ne potpišu nikakav ugovor o imunitetu osoblju tog centra. Tražio je to javno, jer je, navodno, taj centar špijunsko gnezdo“, rekao je Lavrov. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.