Mje­re za­šti­te Kotoranina po­dig­nu­te na naj­vi­ši mo­gu­ći ni­vo
ilustracija

Strah od odmazde

Mje­re za­šti­te Kotoranina po­dig­nu­te na naj­vi­ši mo­gu­ći ni­vo

Zbog stra­ha od od­ma­zde, vi­še ope­ra­ti­va­ca taj­ne po­li­ci­je i pri­pad­ni­ka MUP-a mo­tri na Ko­to­ra­ni­na Ili­ju De­do­vi­ća, ko­ji je pred Vi­šim su­dom do de­ta­lja opi­sao ulo­ge čla­no­va „ka­vač­kog kla­na”. Pre­ma sa­zna­nji­ma „Da­na”, na osno­vu bez­bjed­no­sne pro­cje­ne, mje­re za­šti­te su po­dig­nu­te na naj­vi­ši mo­gu­ći ni­vo.

Po­li­ci­ja stra­hu­je da bi se De­do­vić mo­gao na­ći na me­ti svo­jih do­ju­če­ra­šnjih dru­go­va i vo­đa kla­na. On je ra­ni­je pri­znao da je pri­pad­nik ta­ko­zva­nog ka­vač­kog kla­na i da su mu za­da­ci bi­li da mo­tri na pri­pad­ni­ke „ška­ljar­skog kla­na” i da pra­ti kre­ta­nje po­li­ci­je.

U klan je ušao ka­da je u av­gu­stu 2015. go­di­ne upo­znao tje­lo­hra­ni­te­lja Slo­bo­da­na Ka­šće­la­na, vo­đe te kri­mi­nal­ne gru­pe. 

Is­pri­čao je da ga je upra­vo on upu­tio na iz­vje­snog Mi­la­na Kne­že­vi­ća i da je pr­vo ču­vao zgra­du u ko­joj ži­vi Kne­že­vić, ka­ko bi mo­trio na nje­go­vu po­ro­di­cu i pa­zio da mu ne­ko ne za­pa­li auto. 

Iako je tra­žio pla­tu od 300 eura mje­seč­no, do­bi­jao je 400 do 450 eura. Na­kon mje­sec da­na, Kne­že­vić mu je dao 2.500 eura za vo­zi­lo ko­jim je kru­žio po gra­du i pra­tio kre­ta­nje čla­no­va ri­val­skog „ška­ljar­skog kla­na”. Ka­ko je na­veo, Kne­že­vić mu je na­po­me­nuo da po­seb­no pa­zi na kre­ta­nje Jo­va­na Vu­ko­ti­ća,  vo­đe „ška­ljar­skog kla­na”, nje­go­vog tje­lo­hra­ni­te­lja Mar­ka Stan­či­ća, Lju­ba Kri­vo­ka­pi­ća i Bal­še Man­či­ća.

Na­kon to­ga je do­bio za­da­tak da ukrup­ni sit­ni no­vac, a Kne­že­vić mu je ob­ja­snio da to ra­di ka­ko bi no­vac pre­no­si­li pre­ko gra­ni­ce. Ubr­zo je iste po­slo­ve po­čeo da oba­vlja i za Ka­šće­la­na.

– Ka­šće­la­nu sam 10 do 15 pu­ta ukrup­nja­vao no­vac. Jed­nom pri­li­kom je ne­sta­lo 2.000 eura, zbog če­ga je na­stao pro­blem, a Ka­šće­lan me je tu­kao. Je­dan od nje­go­vih tje­lo­hra­ni­te­lja po­ku­šao je da mi po­mog­ne, ali vo­đa kla­na to ni­je do­zvo­lio – is­pri­čao je De­do­vić na su­đe­nju.

On je ka­zao da je od Kne­že­vi­ća do­bio krip­to­va­ni te­le­fon mar­ke „mo­to­ro­la” ko­ji po­li­ci­ja ni­je mo­gla da pra­ti. U tom te­le­fo­nu na­la­zi­la su se te­le­fon­ski bro­je­vi vi­še oso­ba ko­ji su uglav­nom bi­li me­mo­ri­sa­ni po ne­kim na­dim­ci­ma. Ta­ko je Go­ran Lenc, ko­ji je u me­đu­vre­me­nu ubi­jen, bio me­mo­ri­san kao „fud­ba­ler”, Tri­po Mo­škov kao „ge­ne­ral”, Igor An­drić kao „ka­po”, Mi­lan Kne­že­vić kao „no 1”, a nje­gov mla­đi brat Mi­loš kao „ma­li”.

De­do­vić je uhap­šen sa Tripom Mo­ško­vom i Igorom An­dri­ćem, ka­da su po­ku­ša­li da ski­nu ka­me­re ko­je su ne­le­gal­no po­sta­vlje­ne po Kne­že­vi­će­vom na­lo­gu. 
– Pri­li­kom iz­la­ska iz za­tvo­ra, sve je pla­tio Mi­lan Kne­že­vić. Ka­zao mi je: „Bo­lje što ni­si ni­šta pri­čao, ina­če bi ti Ame­ri­ka bi­la ma­la. Ne­ma po­tre­be ni­šta vi­še da ra­diš za nas” – ka­zao je De­do­vić.  

On je is­pri­čao i da mu je nje­go­va ta­da­šnja dje­voj­ka, a sa­da­šnja su­pru­ga op­tu­že­nog po­li­cij­skog ko­man­di­ra Zlat­ka Sa­mar­dži­ća, re­kla da Sa­mar­džić po­ma­že „ka­vač­kom kla­nu” ta­ko što im ja­va­lja ka­da je pla­ni­ra­na ne­ka ra­ci­ja. Ši­fra za to bi­la je „tre­ba mi ne­što iz apo­te­ke, ne­ka bo­či­ca, cuc­la”. 

Izvor:Dan/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.