U Crnoj Gori nema malih boginja
ilustracija

Epidemija u regionu

U Crnoj Gori nema malih boginja

U Crnoj Gori, od početka godine nije bilo registrovanih slučajeva obolijevanja od malih boginja niti rubele, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

U Crnoj Gori j zbog epidemiološke situacije u regionu na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama koji za cilj ima da pravovremeno otkrije i adekvatno „obradi“ sve osobe sa simptomima malih boginja odnosno – da ih laboratorijski i epidemiološki istraži kako bi se utvrdilo prijeklo i uzrok ospe. Sve zdravstvene ustanove i koordinatori nadzora su dobili smjernice za postupanje i istraživanje slučajeva kako bi se adekvatno i bez odlaganja reagovalo odmah nakon eventualnog otkrivanja eventualnog oboljevanja. Od početka godine istraživano je više sumnjivih slučajeva kod kojih je nakon laboratorijskih pretraga odbačena infekcija virusom malih boginja. Samim tim, u Crnoj Gori, od početka godine nije bilo registrovanih slučajeva obolijevanja od malih boginja niti rubele - istakli su iz Instituta.

Trenutna epidemiološka situacija kod nas je prije svega posljedica visokih obuhvata imunizacijama u ranijim godinama.

Ipak, zbog niskih i nezadovoljavajućih stopa imunizacija u poslednjih par godina kao i pada broja zaštićene predškolske djece postoje realne okolnosti da nakupljanje osjetljivih osoba i unos virusa morbila može dovesti do masovnijeg oboljevanja.

"Zahvaljujući neodgovornim pojedincima i antivakcinalnim porukama kojima su iznosili iskrivljenu sliku o navodnoj bezazlenosti malih boginja i bespotrebnosti vakcina širom regiona, neodlučnost i strah se uvukao među mnoge naše roditelje koji su dugo odlagali vakcinaciju svoje djece. Svi antivakcinalni pokreti u regionu su utihnuli shvativši pravu opasnost malih boginja i stepen štete koju su nanjeli zdravlju svih a posebno najmlađih", upozorili su iz Instituta.

Podsjećaju da je dužnost je i obaveza svih, posebno zdravstvenih radnika i medija, da se saopšti istinita informacija o vakcinama zasnovana na naučnim činjenicama kako bi svaki roditelj razumio značaj imunizacija, za svoje dijete i za onu djecu koja se ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga, dok je obaveza roditelja da poštuju struku i  zakonske propise te preuzmu odgovornost za zdravlje svoje djece i odvedu ih izabranom pedijatru kako bi se ona zaštitila vakcinama koje se propisuju za uzrast.

Epidemija malih boginja u regionu dobija sve šire razmjere pri čemu vrh oboljevanja još uvijek nije dostignut.Iz Instituta su dodali da od početka epidemije i zаključnо sа 22. januarom nа tеritоriјi Srbiје rеgistrоvаno je ukupnо 1255 slučajeva mаlih bоginjа. 

Nајmlаđа оbоljеlа оsоbа је uzrаstа mlađeg od dva mjeseca, а nајstаriја 60 gоdina. Nајvеći brој оbоljеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа pri čemu je preko 90% oboljelih nеvаkcinisаno, nеpоtpunо vаkcinisаno ili nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа. Poslednja žrtva je 21-godipnja trudnica iz Niša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.