Odgovor na ovo pitanje otkriva da li da date otkaz ili da ostanete da radite?
Ilustracija

Da li ste zadovoljni na poslu?

Odgovor na ovo pitanje otkriva da li da date otkaz ili da ostanete da radite?

Ako vam neki od ovih scenarija zvuči poznato, možda je vrijeme da napustite svoje trenutno radno mjesto.

"Kad je trenutak za davanje otkaza na poslu - ili bih možda trebao/la samo ostati na ovoj poziciji zauvijek?", pitanje je koje je barem jednom prošlo kroz glavu svakome ko je ikad bio zaposlen.

Plata vam je odlična, ali vam je zaista dosadno? Niste srećni, ali imate sve uslove zbog kojih biste trebali biti zadovoljni? Patty McCord, bivša radnica Netflixa koja sad vodi svoju firmu za savjetovanje, pronašla je način kako pronaći pravi odgovor na pitanje - ostati ili otići s posla?

Ona je u svojoj knjizi Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility predstavila algoritam pomoću kojeg šefovi mogu razlučiti je li potencijalni radnik prava osoba za njihovu firmu. Radnici mogu iskoristiti isti princip za odlučivanje o tome je li došlo vrijeme da krenu dalje. 

Pitanje koje sebi morate postaviti jeste: Je li to nešto što volite raditi, jeste li u tome izvanredno dobri, i da li je li to nešto u čemu je potreban neko ko je zaista izvrstan?

McCord je iznijela i tri moguća scenarija, odnosno outputa algoritma:

1. Mogli biste raditi mnogo više toga i postoje stvari oko kojih ste zaista strastveni, ali vašu kompaniju jednostavno nije briga.

2. Imate posao koji možete raditi, ali ga jednostavno ne volite. 

3. Radite jako puno svakog dana, a jednostavno znate da to ništa ne znači.

Ako vam ijedan od ovih scenarija zvuči poznato, moglo bi biti vrijeme da napustite svoje trenutno radno mjesto.

Ipak, McCord priznaje da je problematični dio donošenja takve odluke na ovakav način taj što se okolnosti u vašim životima stalno mijenjaju. Primjera radi, u počecima karijere možda želite raditi od 0 do 24 na nečemu za šta ste zaista strastveni. Ali, kako starite možda vam bitnije postaju neke druge stvari poput porodice ili prijatelja.

Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.