Bugarska očekuje da CG otvori još dva poglavlja
Ilustracija

Bilo bi realno

Bugarska očekuje da CG otvori još dva poglavlja

Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva izjavila je danas da je realna mogućnost da Crna Gora otvori još dva pregovaračka poglavlja tokom bugarskog predsjedavanja Evropskoj uniji, kao i da je za Kosovo jedan od važnih uslova demarkacija s našom zemljom.

Ona je  izjavila da na Zapadnom Balkanu postoje strani faktori koji imaju jak uticaj na neke zemlje i dodala da odgovornost za to leži na Evropskoj uniji jer nije bila dovoljno angažovana u regionu.

"Postoji (strani) uticaj. To je naša krivica. Mi nijesmo dovoljno prisutni i dovoljno angažovani u zemljama Zapadnog Balkana. Ukoliko nas nema onda je prisutan i ima jak uticaj neko drugi, ko nije dio naše evropske porodice, niti je dio NATO-a", rekla je Zaharieva pred spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, prenio je Radio slobodna Evropa (RFE).

Predstavljaući prioritete bugarskog predsjedavanja EU Zaharijeva je potvrdila da je Zapadni Balkan najvažniji prioritet i region veoma važan za ceo kontinent.

"Čvrsto vjerujemo da nema stabilnosti ni sigurnosti u Evropi bez stabilnosti i sigurnosti na Zapadnom Balkanu", rekla je Zaharieva.

Govoreći o zemljama pojedinačno, Zaharijeva je kazala da u Beogradu postoji spremnost za otvaranje tri nova poglavlja, dok je za Crnu Goru kao "realnu mogućnost" najavila otvaranje još dva poglavlja tokom bugarskog predsedavanja.

Kada je riječ o Kosovu, Zaharijeva je podvukla da je važno da briselske institucije ustanove jasne ciljeve.

Dodala je da kosovske vlasti moraju biti svjesne neophodnosti reformskog procesa naročito u polju vladavine prava, kao i uslova koje moraju da se ispune kako bi se postigli ciljevi.

"Jedan od važnih uslova jeste ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom. Tako se rešavaju sporovi izmedju susjeda”, poručila je Zaharijeva, naglasivši kako Evropska unija neće više tolerisati prijem novih članica bez unaprijed riješenih otvorenih bilateralnih pitanja.

Zaharijeva je naglasila da je bugarsko predsjedavanje ohrabreno tokom pregovora Atine i Skoplja čiji rezultat bi omogućio otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom.

Bosni i Hercegovini je poručila da je važnije da odgovori na upitnik Evropske komisije budu kvalitetni, nego brzi i pozvala sarajevske vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi ovog dokumenta.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.