Objavljen Javni poziv za dodjelu grantova za projekte zapošljavanja OSI
Suljo Mustafić

ZZZCG objavio

Objavljen Javni poziv za dodjelu grantova za projekte zapošljavanja OSI

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) objavio je danas Javni poziv za dodjelu grant šeme u iznosu od 1,5 miliona eura za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, u koje bi trebalo da bude uključeno oko 180 pripadnika te populacije.

"Uvažavajući smjernice i direktive međunarodnih insitucija i Evropske unije, Crna Gora stvara uslove i izgrađuje inkluzivni sistem u kojem lica sa invaliditetom treba da imaju jednake mogućnosti i ravnopravne uslove za uključivanje u sve sfere društvenog života, pa tako i u oblasti zapošljavanja", istakao je direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.

Direktor je podsjetio da je, kroz međuresurske dogovore, Zavod za zapošljavanje ustupio zgradu na Zabjelu, u kojoj će na 410 m2, pored rehab centra, biti smješten Centar za autizam, kao funkcionalni dio Kliničkog centra Crne Gore. Za izgradnju i modernu opremu objekta Zavod je uložio oko dva miliona eura.

Osnivanje centra za profesionalnu reahabilitaciju, kao javne ustanove, na prostoru od oko 1.400 metara kvadratnih, predstavlja realizaciju strateškog plana djelovanja socijalnih partnera u Crnoj Gori.

Namjera je, dodao je on, da se na jednom mjestu obezbijede zdravstvene, socijalne obrazovne, radno-terapeutske usluge, usluge profesionalne rehabilitacije, za osobe sa preprekama u razvoju, počev od predškolskog uzrasta (bez obzira na vrijeme i okolnosti nastanka oštećenja). Servis sa multidisciplinarnim pristupom pružaće se u skladu sa realnim potrebama i po međunarodnim standardima.

"Zavod za zapošljavanje sa posebnim senzibilitetom bavi se licima sa invaliditetom. Na našim evidencijama nalazi se njih oko 6.000. Aktivnosti Zavoda, od mjera profesionalne rehabilitacije, preko osposobljavanja, obučavanja, kreditiranja, do opremanja randog mjesta – za krajnji cilj imaju zapošljavanje", poručio je direktor.

On je apelovao na poslodavce da zapošljavaju ovu kategovriju građana.

"Od toga svi imamo koristi, razbijamo uvriježene predrasude da te osobe nijesu za radni angažman. Naprotiv, među njima su brojni koji žele da rade, da se dokazuju, shodno njihovim afinitetima i mogućnostima. S druge strane, poslodavci koji zapošljavaju lica sa invaliditetom koriste povoljnosti koje im nudi država, prije svega ne plaćaju poseban doprinos Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, a pri tom koriste subvencije njihovih zarada", objasnio je Mustafić.

Fond funkcioniše u okviru Zavoda, kao posebna organizaciona jedinica. Sa njegovim Savjetom, a na osnovu iskazane potrebe u dosadašnjoj praksi, razmatraju se mogućnosti veće autonomije Fonda. Budžetom za ovu godinu Fondu je opredijeljeno šest miliona eura, od kojih su 3,3 miliona za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom. Oko 300 hiljada eura planirano je za finansiranje projekata po Javnom pozivu iz novembra prošle godine.

"Danas smo objavili Javni poziv za dodjelu grant šeme u iznosu od 1,5 miliona eura. Odluka Upravnog odbora saglasna je prethodno pribavljenom mišljenju Savjeta Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom. U narednom periodu raspisaćemo još jedan konkurs za raspodjelu preostalih milion i po", najavio je direktor.

Podsjeća da je sredstvima Fonda za profesinalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom od 2015.godine, finansirana realizacije više od 150 projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom. Ukupna vrijednost je nešto ispod 7,5 miliona eura. Samo u prošloj godini Zavod je finansirao 85 projekata u koje je uključeno 550 lica sa invaliditetom.

Današnji javni poziv je šesti po redu. Prvi grant od milion eura podijeljen je 2014. godine, 2015.te grant šema iznosila je dva miliona, 2016.te  – 1,5 miliona, a 2017.te – tri miliona.

Trenutno, u Crnoj Gori je zaposleno 317 lica sa invaliditetom kod 204 poslodavca koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade. Od ovih 317 osoba njih 205 je zaposleno na neodređeno vrijeme.

"Brojke, same po sebi, ne govore nešto posebno. Analize Zavoda, međutim, pokazuju pozitivne pomake i rast zainteresovanih poslodavaca za zapošljavanje lica sa invaliditetom", kazao je Mustafić.

I ovom prilikom, kako je dodao, vodili smo računa o setu izbornih zakona i Javni poziv prilagodili Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

"Sve naše aktivnosti, dodjela grantova, kredita za samozaposljavanje, realizacija javnih radova i ostalih programa, biće usmjerene u tom pravcu, kako u narednom periodu ne bi narušavali izborni ambijent u Crnoj Gori", zaključio je direktor Zavoda.

O uslovima, kriterijumima, ciljevima, ciljnim grupama Javnog poziva govorili su predstavnici Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Enesa Rastoder, Stanko Laković i Gracijela Rakonjac.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.