Bečić: Saopštenje Vujanovića skandalozno, da se oglasi diplomatski kor
Aleksa Bečić

Uputio otvoreno pismo političkim subjektima, NVO...

Bečić: Saopštenje Vujanovića skandalozno, da se oglasi diplomatski kor

Predsjednik Crne Gore se usled interesovanja javnosti danas obratio crnogorskim građanima skandaloznim saopštenjem za javnost, u kome je saopštio da je zakonski nemoguće da se izbori u Glavnom gradu i 11 opština održe zajedno sa predsjedničkim izborima koji su raspisani za 15. april, naveo je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić u otvorenom pismu koje je uputio političkim subjektima, nevladinim organizacijama, nezavisnim inetelektualcima i diplomatskom koru.

"Naravno, Predsjednik Crne Gore nije obrazložio svoje stanovište citiranjem konkretnih zakonskih normi koje ga navodno onemogućavaju da raspiše izbore u istom danu, jer iste ne postoje, odnosno potpuno je jasno da Predsjednik Crne Gore može saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika raspisati najkasnije do 13. februara izbore u Podgorici i još 11 opština, kako bi isti bili održani zajedno sa predsjedničkim izborima 15. aprila", kazao je Bečić.

U pismu je istakao da je članom 14 Zakona o izboru odbornika i poslanika, na koji se Vujanović poziva, "definisano da se izbori za odbornike i poslanike održavaju NAJKASNIJE 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, odnosno poslanika kojima teče mandat".

"Precizirano je da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 60, ni više od 100 dana. Polazeći od pomenutih zakonskih normi jasno je da nema zakonskih ograničenja da se nastupajući predsjednički i lokalni izbori održe u jednom danu. Podsjećam da su prethodni lokalni izbori održani 25. maja 2104. godine, a da su novoizabranim odbornicima mandati verifikovani na konstitutivnim sjednicima lokalnih parlamenata u junu mjesecu", naveo je lider Demokrata u otvorenom pismu.

On je dalje kazao da je jedan od primjera da nema prepreka da Predsjednik Crne Gore raspiše lokalne izbore za 15. april ove godine i Odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Berane, koju je donio upravo Vujanović.

"Naime, gospodin Vujanović je raspisao lokalne izbore u Beranama za 4. februar, odnosno skoro dva mjeseca prije isteka mandata SO Berane i to bez odluke SO Berane o skraćenju mandata. Zanimljivo da je postojao zakonski osnov da Predsjednik Crne Gore raspiše izbore u Beranama skoro dva mjeseca prije isteka mandata, da se izborne radnje sprovode u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika i vrlo složenih vremenskih uslova na sjeveru zemlje, a da danas kaže ne postoji zakonski osnov da se izbori u Glavnom gradu i 11 opština održe 15. aprila", smatra Bečić.

Prema njegovim riječima "potpuno je jasno da ne postoje zakonska ograničanja da se lokalni i predsjednjučki izbori održe u istom danu, a svi racionalni razlozi ukazuju da je to jedina razumna, logična i demokratska odluka".

"Razlozi racionalnosti su višestruki, počev od finansijskih, sa ciljem višemilionskih ušteda, preko političkih zbog potreba smanjivanja zloupotreba, do društvenih, usljed obaveze da ne držimo zemlju u konstantnom vanrednom političkom stanju kontinuiranim izbornim procesima. Činjenica da bi se potencijalni drugi krug predsjednjičkih izbora mogao održati samim krajem aprila mjeseca, eventualni proces ponavljanja glasanja na pojedinim biračkim mjestima i utvrđivanja konačnih rezultata izbora potrajati i nekoliko nedjelja nakon toga, govori u prilog tezi da bi zaista bilo paradoksalno da istovremeno politički subjekti predaju izborne liste i vode kampanju za lokalne izbore koji bi se održali nekoliko dana nakon konačnog završetka predsjedničkih izbora", navodi se u pismu.

Današnje saopštenje Vujanovića  prema riječima Bečić je jasno pokazalo da mandat završava, kako ga je i započeo, "kao klasični partijski vojnik Demokratske partije socijalista, a ne predsjednik svih građana koji je u obavezi da štiti javni interes".

"Računice vladajućih struktura koje pokazuju da DPS sigurno gubi Podgoricu i veliki broj opština, a da bi evidentni gubitak Podgorice i ostalih opština na dan održavanja prvog kruga predsjedničkih izbora bio vjetar u leđa opozicionom kandiatu za potencijalni drugi krug izbora, motivisala je gospodina Vujanovića da brani neodbranjivo i suprotno svim demokratskim i racionalnim principima obrati se javnosti sa navedenom argumentacijom, koja je, u najmanju ruku, skandalozna.

Pozivam sve političke subjekte, nevladine organizacije, nezavisne intelektualce i diplomatski kor da se oglase povodom nasilja nad političkim subjektima i građanima koje DPS u kontinuitetu vrši raspisujući lokalne izbore svakih mjesec dana, kako bi sve svoje partijske i državne resurse stavili u funkciju realizacije izborne kampanje DPS-a", poručio je Bečić u otvorenom pismu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.